Narodni zbor na Margiti: Novi ministar odbrane da potvrdi da Sinjajevina neće biti vojni poligon

Čuvari Sinjajevine poručili su predstavnicima političlih partija i liderima pobjedničkih koalicija da ih očekuju na Margiti, ali da ostanu najmanje 24 sata

3375 pregleda 2 komentar(a)
Sa Sinjajevine, Foto: Privatna arhiva
Sa Sinjajevine, Foto: Privatna arhiva

Prvi radni zadatak novog ministra odbrane mora biti da dođe na Sinjajevinu i čuvarima te planine potvrdi da ona neće biti vojni poligon.

To je jedan od zaključaka današnjeg narodnog zbora na Margiti, kom je prisustvovao i danilovgradski paroh, sveštenik Željko Ćalić.

Nakon što je osveštao krst uklesan prethodnih dana na kamenu na Margiti, Ćalić je takođe imao poruku za novog ministra.

foto: Privatna arhiva

"I ova planina je svetinja, a vi koji ste ovdje sedmicama podnijeli ste veliku žrtvu da je sačuvate i odbranite da ona zaista ne postane polje mina. Dolazi zima i mora se riješiti ovo pitanje, zato je potpuno opravdan vaš zahtjev da, ako se Vlada konstituiše u utorak, ministar odbrane odmah u srijedu dođe ovdje i saopšti vam da je poništena odluka o pretvaranju Sinjajevine u vojni poligon. To je njegova obaveza, jer mora služiti narodu", rekao je Ćalić.

foto: Privatna arhiva

Čuvari Sinjajevine poručili su predstavnicima političlih partija i liderima pobjedničkih koalicija da ih očekuju na Margiti, ali da ostanu najmanje 24 sata.

"Onaj ko krene ka nama na pola sata ili sat, više nije dobrodošao, jer je lako davati podršku na taj način. Njihova je obaveza, kao predstavnika naroda, da budu sa narodom. Noći su ovdje hladne, a mi smo ih 23 proveli u šatorima, zato neka dođu da prespavaju ovdje pa da vidimo hoće li nakon toga brže donositi odluke", poručili su čuvari Sinjajevine.

Na zboru je dogovoreno i da, dok se ne povuče odluka, da oni koji gravitiraju Sinjajevini, katunjani i eko-aktivisti, organizuju straže, na kojima će se smjenjivati.

Sveštenih Ćalić je osveštao kamen na kom je osim krsta uklesana poruka čuvara te planine "Sinjavina neće biti polje mina".

To je donacija jednog od njih, Novaka Tomovića.

Nakon toga, održan je pomen nedavno preminulom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Bonus video: