URA osudila skrnavljenje grobnice Arsenija Plamenca: Umjećemo da odgovorimo na ovakve pokušaje stvaranja razdora

"Ovakvo nezakonito djelovanje zaslužuje hitne reakcije nadležnih institucija, jer se odlično zna - ko i na koji način mora čuvati kulturno-istorijska blaga Crne Gore"

22980 pregleda 646 reakcija 33 komentar(a)
Grobnica mitropolita Arsenija Plamenca, Foto: Savo Prelević
Grobnica mitropolita Arsenija Plamenca, Foto: Savo Prelević

Građanski pokret URA osudio je skrnavljenje grobnice mitropolita Arsenija Plamenca, koja se nalazi u porti manastira Gornji Brčeli.

"Prosto je nevjerovatno da se bilo ko usuđuje i da mu uopšte pada na pamet da na ovakav način skrnavi grobnicu crnogorskog mitropolita Arsenija Plamenca, kao i bilo kojeg sličnog kulturno-istorijskog ili sakralnog objekta. Ovakvo nezakonito djelovanje zaslužuje hitne reakcije nadležnih institucija, jer se odlično zna - ko i na koji način mora čuvati kulturno-istorijska blaga Crne Gore. URA će snažno nastaviti borbu za građansku i sekularnu Crnu Goru, čvrsto utemeljenu na idejama antifašizma", ukazali su u Građanskom pokretu URA.

Oni su pozdravili poruke mandatara Zdravka Krivokapića, koji je takođe osudio skrnavljenje grobnice mitropolita Plamenca.

"A za dežurne dušebrižnike u Demokratskoj pariji socijalista (DPS) imamo samo nekoliko pitanja: čiji kadrovi rukovode Ministarstvom kulture? Da li upravo DPS-ovi vojnici nestručno i pristrasno vode Zavod za zaštitu kulturnih spomenika? Da li je DPS na vlasti, u lokalnoj samoupravi u kojoj se ovakve skandalozne stvari dešavaju? Umjesto što DPS izmišlja krivce za ovakva dešavanja i atmosferu koju su sami stvarali pune tri decenije, bolje bi bilo da svoj posao konačno krenu obavljati kako Zakon nalaže, te da zaštite sva kulturno-istorijska obilježja u Crnoj Gori", ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA je osudila i ranije skrnavljenje spomenika Moši Pijade, kao i druge pokušaje istorijskog revizionizma.

"Nemamo dilemu da će, odmah nakon konačnog formiranja nove Vlade, ona umjeti da odgovori na ovakve pokušaje stvaranja razdora i dijeljenja crnogorskog društva, u jasno propisanim zakonskim procedurama. Do tada, odgovornost leži na tehničkoj i odlazećoj Vladi DPS-a, koja je toliko dugo potpirivala atmosferu tenzija i straha. Takvim postupcima konačno mora doći kraj, a Crna Gora - poput svih evropskih država - mora mnogo efikasnije i bolje čuvati svoje kulturno-istorijske spomenike, kao i svoju ponosnu istoriju", ukazali su u Građanskom pokretu URA.

Bonus video: