Mandić: Plamenac i sin da budu pušteni na slobodu, za obnovu imali blagoslov Amfilohija

Policija je uhapsila sveštenika Jovana Plamenca (65) i njegovog sina Krsta (34) zbog krivičnog djela povreda groba

33107 pregleda 59 reakcija 51 komentar(a)
Mandić, Foto: Luka Zeković
Mandić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.11.2020. 18:55h

Predsjednik Nove srpske demokratije (NOVA), Andrija Mandić poručio je da sveštenik Jovan Plamenac i njegov sin Krsto treba odmah da budu pušteni na slobodu.

"Vjerujem da danas svi pravoslavni hrišćani u Crnoj Gori snažno podržavaju oca Jovana Plamenca i osuđuju neosnovane napade na njega. Otac Jovan Plamenac je obavljajući svešteničku dužnost radio samo ono što mu njegova služba nalaže i želio da na dostojanstven i prikladan način obilježi grobno mjesto jednog velikog Vladike naše svete Crkve koji dolazi iz njegove čuvene i slavne porodice. Ko će drugi brinuti o grobovima naših predaka i značajnih ličnosti naše Crkve ako ne sveštenstvo, a pogotovo je u obavezi to da uradi onaj sveštenik kome je taj arhijerej i predak. Otac Jovan Plamenac je za poduhvat restauracije i obnove grobnog mjesta vladike Arsenija Plamenca imao još prije godinu dana blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i on je taj posao radio odgovorno i predano. Oni koji ne shvataju kako taj proces teče koriste trenutnu situaciju da osude oca Jovana koji je samo nastavio djela našeg Mitropolita Amfilohija koji je u toku svoje službe pronalazio, obnavljao i opojao mnoge oronule grobove i rasute kosti naših predaka da bi nova pokoljenja znala za njih", kazao je Mandić.

On kaže da "zamjerati ocu Jovanu i osuđivati ga zbog toga mogu samo zlonamjerni ili neznaveni."

"A mi svi treba da se zapitamo da li bi se i Mitropolit Amfilohije ovako obrušio i osudio našeg dobrog oca Jovana Plamenca kao što su to danas uradili mnogi. Znam da bi neki voljeli da se on bavi drugim poslom, posebno onim koji traži svakodnevno uplitanje u tuđe pozive, a Bog vidi koliko je bilo uzvišeno i puno ljubavi, djelo oca Jovana Plamenca. Zato on ima našu punu podršku i uz njega, vjerujem, danas stoji sav njegov vjerni narod. Kako sam u međuvremenu saznao da su otac Jovan Plamenac i njegov sin uhapšeni zahtjevam da se odmah puste na slobodu i da se sa diskriminacijom prema njima odmah prekine od strane policije", poručio je Mandić.

Policija je uhapsila sveštenika Jovana Plamenca (65) i njegovog sina Krsta (34) zbog krivičnog djela povreda groba.

Portrparol barskog tužilaštva Radovan Đurišić rekao je Televiziji Vijesti da će Plamenac i njegov sin sjutra biti saslušani.

Mještani Brčela u Crmnici protestovali su ranije danas zbog navodnog skrnavljenja grobnice mitropolita Arsenija Plamenca u manastiru.

Bonus video: