"MITROPOLIT POKAZAO NEODGOVORAN ODNOS PREMA DRŽAVNOM INTERESU"

Ružić: Krajnje je vrijeme da Sinod SPC sankcioniše Amfilohija

178 pregleda 41 komentar(a)
Branko Ružić, Foto: Screenshot (YouTube)
Branko Ružić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 10.01.2018. 08:17h

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić ocijenio je danas da je "krajnje vrijeme" da Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) izrekne sankcije mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju zbog izjave u kojoj je izrazio bojazan da politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vodi "izdaji Kosova i Srbije".

Ružić je za Radio-televiziju Srbije kazao da je mitropolit tom izjavom pokazao neodgovoran odnos prema "državnom interesu".

"Dovoljno je ono što je patrijarh Irinej juče rekao o ulozi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u borbi za naše nacionalne interese. Ako postoje sankcije na Sinodu SPC, mislim da je došlo krajnje vrijeme da Amfilohije bude sankcionisan", rekao je Ružić.

Patrijarh srpski Irinej je juče o Vučiću rekao: "Blagodarimo Gospodu što nam je podario čovjeka koji se lavovski bori za srpski narod."

Verbalni sukob predstavnika vlasti u Srbiji i Amfilohija počeo je u ponedjeljak, drugog dana Božića, kada je mitropolit optužio predsjednika Srbije da "vodi politiku izdaje Srbije i Kosova". Nakon toga Amfilohiju su predstavnici vlasti u Beogradu poručili da on, kao crkveni poglavar, "neće voditi državnu politiku Srbije", kao i da se "bavi vradžbinama" .

Reagujući na ocjenu sekretara Predsjedništva Srbije i bivšeg ministra pravde Nikole Selakovića da se mitropolit bavi vradžbinama koje nijesu duh pravoslavlja, Amfilohije je saopštio da se on ne bavi vradžbinama, već Aleksandar Vučić, kada je za premijerku Srbije postavio Anu Brnabić.

Vlada Crne Gore juče jeosudila Amfilohijevu prozivku srbijanske premijerske, navodeći da "ima odličnu saradnju sa Vladom Srbije i premijerkom lično, na svim konkretnim i važnim pitanjima od interesa za građane dviju zemalja, kao i za cio region”.

Preporučujemo za Vas