Ombudsman: Navodi pritvorenog nisu vjerovatni, elektrošoker na tijelu ostavlja tragove

Podnosilac prijave je pritužbi, između ostalog, naveo da su ga službenici CB Podgorica optužili da je bacio bombu na jedan ugostiteljski objekat u glavnom gradu, da su iznuđivali iskaze od njega, a da su koristili elektrošoker tokom ispitivanja i peckali ga po tijelu, tabanima i genitalijama..

11294 pregleda 3 komentar(a)
Perović, Foto: Boris Pejović
Perović, Foto: Boris Pejović

Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda nije mogla utvrdili da su policijski službenici Centra bezbjednosti Podgorica povrijedili ljudska prava pritvorenog lica.

Podnosilac prijave je pritužbi, između ostalog, naveo da su ga službenici CB Podgorica optužili da je bacio bombu na jedan ugostiteljski objekat u glavnom gradu, da su iznuđivali iskaze od njega, a da su koristili elektrošoker tokom ispitivanja i peckali ga po tijelu, tabanima i genitalijama...

“Navodi podnosioca pritužbe da su policijski službenici koristili elektrošoker, nijesu vjerovatni. Naime, primjena elektoršokera, na tijelu ostavlja karakteristične tragove, a posebno na osjetljivom dijelu (genitalijama) kako je to podnosilac pritužbe naveo, koje kod podnosioca pritužbe nisu konstatovane,” navodi se u zaključcima mišljenja koje potpisuje zamjenica zaštitnika Zdenka Perović.

Ona je dala preporuku Upravi policije da razmotri mogućnost da snima tok saslušanja audio i video uređajem, uz dosljedno poštovanje ljudskih prava i sloboda lica koja se saslušavaju.

Upravi za izvršenje krivičnih sankcija dala je preporuku da zatvorski ljekari istog dana prijema lica tačno dokumentuju medicinske dokaze koji ukazuju na eventualno zlostavljanje, u skladu sa smjernicama datim u Istambulskom protokolu i sačine kolor fotoelaborat , sa tačnim i sveobuhvatnim opisom nađenih povreda na cijelom tijelu.

Bonus video: