Ružna slika Nikšića: Smetlišta rastu kao pečurke poslije kiše, počinioci nekažnjeni

Na zaobilaznici Brlja-Duklo u Studenačkim glavicama, na lokalciji Blace, istovareno više od 100 starih automobilskih guma i oko 15 polomljenih šoferšajbni sa automobila
160 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2018. 08:28h

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) ukazuje na, kako su istakli, "alarmantno i neodrživo upravljenje otpadom" što najbolje pokazuju mnogobrojna smetlišta kojih ima gotovo svuda u gradu pod Trebjesom, a dugogodišnja nekažnjivost počinilaca su, vjerovatno, razlog što smetlišta "niču kao pečurke poslije kiše".

Nedavno je na zaobilaznici Brlja-Duklo u Studenačkim glavicama, na lokalciji Blace, istovareno više od 100 starih automobilskih guma i oko 15 polomljenih šoferšajbni sa automobila.

"Ovo nije mala količina automobilskog otpada za koju se izvor ne može brzo utvrditi. Pitanje je samo da li institucije koje se bave ovom problematikom odgovorno rade posao za koji ih plaćaju građani. Samo efikasno rješavanje ovog problema može dati primjer drugima da ne pomišljaju na slično", poručio je Miodrag Karadžić iz DMEN-a.

Ekolozi su pozvali inspekcijske službe da izađu na lice mjesta i ustanove činjenično stanje na terenu na osnovu kojeg će utvrditi ko je deponovao otpad i shodno zakonskim regulativama procesuiraju slučaj.

"Ova dionica saobraćajnice u Nikšiću samo je jedna od više lokacija sa starim i novim smetlištima koja su nastala u poslednjih godinu dana. Posebno su uzurpirane dionice puteva u blizini rijeka, a rječna korita kao da su predodređena za odlaganje otpada", istakao je Karadžić.

Priča o i zaštiti životne sredine nije novo poglavlje u Crnoj Gori zato Karadžić upozorava da "priča o jačanju svijesti više ne pije vodu".

"Konačno je vrijeme da se počne sprovoditi zakonom predviđena kaznena politika. Kaznene mjere su i u zapadnim razvijenim zemljama prve dale konkretne rezultate u povećanju stepena zaštite životne sredine. To se kod njih počelo dešavati sredinom prošlog vijeka. Kod nas još uvijek nije, pa neka građani procijene koliko kasnimo", zaključio je Karadžić.

Galerija

Bonus video: