nova vlada da ponudi građanima jasna uvjerenja o vrijednostima kojima će služiti

GA: Fašizam sveli na oživljavanje zombija iz Drugog svjetskog rata, društveni procesi promovisali fašističke postulate

Zato, kako su kazali, na današnji dan, treba se prisjetiti 13. julske antifašističke tradicije i osvrnuti se na one društvene snage i pojedince koji to antifašističko nasljeđe žele da okrnje

3813 pregleda 8 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Printscreen
Građanska alijansa, Foto: Printscreen

Svakog 9. novembra sve je manje ljudi koji obraćaju pažnju na sve formalnije i sterilnije izjave o svjetskom danu borbe protiv fašizma, koji se igrom slučaja proslavlja danas. To i nije nerazumljivo, imajući u vidu koliko smo pogrešno razgovarali o fašizmu, svodeći ga na oživljavanje zombija iz Drugog svjetskog rata, kojih se jedino sjećaju direktni potomci, budžetske patriote i ostrašćeni revizionistički kvazi-istoričari, kazali su iz Građanske alijanse (GA) povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

"Istovremeno smo ignorisali suštinske probleme – društvene procese koji su promovisali fašističke postulate, od autoritarnih državnih tendencija, preko netolerancije različitosti do vjerske i nacionalne isključivosti. I to je bio ključni problem crnogorskog društva do prethodnih izbora – što je građanska alternativa ćutala u svom licemjerju i oportunizmu, izbjegavajući da se suprotstavi onima koji su stvarali kult države, iza koje se krio diskriminatorni i nepravedni političko-ekonomski sistem, ali i onima koji su stvarali nacionalne kultove, iza kojih se krila mržnja i ustrojavanje društva po vjerskim dogmama i nacionalističkim frustracijama", navodi se u saopštenju GA.

Zato, kako su kazali, na današnji dan, treba se prisjetiti 13. julske antifašističke tradicije i osvrnuti se na one društvene snage i pojedince koji to antifašističko nasljeđe žele da okrnje.

"Da li infantilnim predlozima o spajanju zelenaške i partizanske, ili opasnim predlozima o legitimisanju četničke i ignorisanju partizanske tradicije. Nemojmo smetnuti s uma – takvo ispravljanje prošlosti ima samo jednu svrhu – da omogući legitimisanje vrijednosti koje ti nacionalistički projekti simbolički predstavljaju i uspostavljanje sistemskih mehanizama neophodnih za njhovo održavanje", kazali su iz GA.

Oni tvrde kako je upravo to jedna od ključnih tema za novu vladu, jer čemu služi efikasnija, pravednija i kvalitetnija vlada, nego da omogući ostvarivanje društvenih vrijednosti i prioriteta?

"Nije takva vlada cilj sam po sebi, već sredstvo za ostvarivanje cilja – društva demokratskih i antifašističkih vrijednosti. I zato je neophodno ponuditi građankama i građanima vrlo jasna uvjerenja da vrijednosti kojima će služiti nova vlada neće imati veze sa demonima koji su opsijedali crnogorsko društvo proteklih 30 godina. Naprotiv – da će im se direktno suprotstaviti, mnogo bolje i upornije nego što je prethodna vlada htjela i umjela. A to prvenstveno podrazumijeva eliminisanje svih sistemskih nejednakosti, sa pozicija antifašističkog nasljeđa, sekularizma i antidiskriminacije", zakljuju iz GA.

Preporučujemo za Vas