CGO: Očuvanje antifašističkih vrijednosti da bude prioritet društveno-političkih aktera

"Nova vlast ima obavezu da nastavi sa njegovanjem i propagiranjem antifašističkih vrijednosti, koje su prepoznate kao temelji savremenog crnogorskog društva, ali i da prepozna svu štetnost koju po društvo može imati bilo kakav politikantski odnosa prema tom pitanju"

2736 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je društvene i političke aktere, kao i institucije, da shvate ozbiljnost naglašene pojave ekstremističkog i radikalnog diskursa u Crnoj Gori.

"Propagiranje narativa koji je suštinski usmjeren protiv kulturoloških vrijednosti savremenog antifašističkog svijeta i korišćenje populističkih ideja za dobijanje kratkoročne političke dobiti može imati dalekosežne posljedice po već hronično i duboko podijeljeno crnogorsko društvo. Neki znaci toga su već vidjivi kroz jačanje ekstremističkih faktora različitih profilacija i njihov javni govor", navodi se u saopštenju CGO koje potpisuje savjetnik Miloš Vukanović.

Umjesto borbe za građansko i otvoreno društvo, kako dodaju, svjedoci smo toga da su društveno-političke turbulencije u proteklom periodu obilježene ekstremnim vjersko-identitetskim tonovima.

"Vrijeđanje po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kao i medijska i online hajka na svakog ko misli drugačije, postali su dio naše svakodnevnice, a na to se nadovezuju incidenti usmjereni prema manjinama i političkim neistomišljenicima. CGO upozorava na opasnost dolaska u situaciju u kojoj će lična ubjeđenja i vjerovanja imati prednost nad Ustavom garantovanim pravima i naučno utvrđenim normama. Podsjećamo da je takav kontekst prethodio i svim nedaćama koja su zadesile Evropu XX vijeka, pogotovo katastrofi Drugog svjetskog rata i Holokasuta, ali i regionalnom posrnuću i užasima 90ih. Zabrinjavajuće je da određeni društveni i politički subjekti ni danas nijesu svjesni ili svjesno ignorišu kakav uticaj može imati potenciranje takvog diskursa na širenje međunacionalne i međuvjerske netrepeljivosti".

CGO je pozvao novu parlamentarnu vladajuću većinu, ali i novu opoziciju, da pokažu razumijevanje za osjetljivost ovog trenutka i da ulože napore u ublažavanje posljedica izliva netrepeljivosti prema različitima, a posebno imajući u vidu da su pred nama izazovna vremena, opterećena nestabilnošću i nesigurnošću koju nosi pandemija i prateći, kao i naslijeđeni, ekonomski problemi.

"Nova vlast ima obavezu da nastavi sa njegovanjem i propagiranjem antifašističkih vrijednosti, koje su prepoznate kao temelji savremenog crnogorskog društva, ali i da prepozna svu štetnost koju po društvo može imati bilo kakav politikantski odnosa prema tom pitanju. Država Crna Gora je zasnovana na toleranciji, poštovanju različitosti, multikulturalnom skladu i antifašizmu. Svaka prijetnja tom tkanju može ugroziti stabilnost, demokratizaciju i napredak Crne Gore. U tom pravcu, CGO je ranije inicirao i potpisao sa Ministarstvom prosvjete Memorandum o saradnji u oblasti unaprijeđenja nastavnog procesa koji se odnosi na temu antifašizma i antifašističkog nasljeđa u cilju spriječavanja širenja vaninstitucionalnog i nenaučnaog osporavanja antifašizma. Takođe, CGO je nedavno potpisao Memorandum o saradnji sa Crnogorskom kinotekom na očuvanju vrijednosti antifašizma. CGO će nastaviti da na ovom pitanju insistira i da daje prijedloge praktične politike kako bi se principi antifašizma osnažili, a pojave radikalizma i ekstemizma suzbile", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: