Mještani Rečina pozvali nadležne da se uključe u rješavanje problema

Pokušaj da se u subotu organizuje glasanje o nastavku radova na mHE nije
uspio, a podijeljeni mještani nijesu uspjeli ni da se dogovore ko sve
pravo ima da se izjašnjava

2419 pregleda 29 reakcija 2 komentar(a)
Rečine arhiva, Foto: Dragana Šćepanović
Rečine arhiva, Foto: Dragana Šćepanović

Predstavnici mještana i vlasnika imanja u kolašinskom selu Rečine, koji se protive izgradnji male hidroelektrane (mHE) na Rečinskoj rijeci (Skrbuša) pozvali su „sve nadležne institucije da se aktivno uključe u rješavanje problema oko tog projekta“.

Institucije do sada, tvrde Vasilije Ivanović, Zoran Medenica i Predrag T. Šćepanović , nijesu bile ažurne, „a tek nakon što odrade posao mještani će moći da se izjasne o mHE“.

Pokušaj da se u subotu organizuje glasanje o nastavku radova na mHE nije uspio, a podijeljeni mještani nijesu uspjeli ni da se dogovore ko sve pravo ima da se izjašnjava.

Za Rečinsku rijeku koncesiju je dobila firma Hydro logistics, a dio mještana je, blokadom puta, prije mjesec spriječio nastavak radova. U međuvremenu, koncesionar je iznio i ponudu o „obavezućoj donaciji“ mjesnoj zajednici , koja je , prema riječima predstavnika firme Hydro logistics vrijedna preko pola milona eura.

„Na sastanku održanom 11. oktobra na Skrbuši dogovorena je obustava radova na mHE. Mještani su se tada obavezali da će, tokom narednih 30 dana, dostaviti usaglašenu odluku da li žele i ne mHE. Koncesionar se obavezao da će dostaviti i svu dokumentaciju o mHE. Glasanje nije bilo moguće zato što nismo bili u mogućnosti da čujemo riječ struke o posledicama na životnu okolinu i detaljima projekta koji koncesionar ne želi da pokaže. Takođe, naše komšije koje su za mHE, nijesu željeli da se uvaže mještani i vlasnici imanja j u svim zaseocima podjednako“, piše u saopštenju, koje su potpisali Ivanović, Medenica i Šćepanović.

S obzirom da, kako tvrde, koncesionar ne želi da im dostavi dokumentaciju vezanu za projekat mHE, „imaju sumnje sumnje da nije sve u skladu sa zakonom i propisima“. Takođe, kažu, sumnjaju i da je „vješto izbjegnut Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, koji se radi za mHE preko jedan megavat (MW). Podsjećaju da je, zvanično snaga mHE na Rečinskoj rijeci 0,9 MW.

„Pravičan sud, to jest formiranje stava za ili protiv mHEm, biće moguć tek kada se završe sve tehničko -pravne provjere i kada komšije pokažu volju da podjednako svaki zaseok ima pravo glasa. Dok se sve to ne završi, mi ćemo nadgledati situaciju da ne bi došlo do nastavka radova...“, najavljuju Ivanović, Medenica i Šćepanović.

Bonus video: