Udruženje pravnika: Sačuvati građanski i sekularni karakter države

"Imajući u vidu višenacionalni i viševjerski karakter crnogorskog društva i njegovu potrebu da se integriše u širu evropsku zajednicu prosvijećenih naroda i država Udruženje pravnika ukazuje da su svi dužni, da na javnoj sceni, štitite dosegnuta postignuća u razvoju crnogorskog društva i da unapređuju i štite ljudska prava"

1261 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Udruženje pravnika Crne Gore saopštila je da je u ovom trenutku važno da se ukaže na značaj i vrijednost poštovanja temeljnih odredbi Ustava Crne Gore, a prije svega onih koji Crnu Goru uređuju kao građansku i sekularnu državu.

"Imajući u vidu višenacionalni i viševjerski karakter crnogorskog društva i njegovu potrebu da se integriše u širu evropsku zajednicu prosvijećenih naroda i država Udruženje pravnika ukazuje da su svi dužni, da na javnoj sceni, štitite dosegnuta postignuća u razvoju crnogorskog društva i da unapređuju i štite ljudska prava. U tom smislu, podržavajući ranije saopštene stavove Akcije za ljudska prava, ukazujemo da je neprimjereno da u 21. vijeku državni ili lokalni funkcioneri ili oni koji to pretenduju da budu, grubo povređuju temeljne ustavne i demokratske principe ustrojstva građanskog društva", navodi se u saopštenju Upravnog odbora Udruženja pravnika Crne Gore.

Apeluju na sve sudionike javnog života da u izražavanju svojih ličnih uvjerenja, vode računa o odgovornosti da se naznake i pojedinačni slučajevi neprimjerenog ponašanja, ne pretvore u pravilo.

"Da bi sačuvali građanski i sekularni karakter države u 21. vijeku, smatramo da je odgovornost svih da Crna Gora sačuva državni koncept “kuće svih njenih građana”. Samo u tom slučaju svi crnogorski građani se mogu osjećati podjednako predstavljenim u institucijama, državu smatrati svojom, a vlast legitimnom. Za kraj podsjećanje na izreku američkog predsjednika Abrahama Linkolna iz 1863. godine da je demokratija „vladavina iz naroda, od naroda i za narod”, koja ukazuje da smo obavezni da legitimitet vršenja državne vlasti uvijek tražimo u cijelini crnogorskog društva, a ne u isključivosti pojedinih njegovih djelova", zaključuje se u saopštenju Udruženja pravnika.

Bonus video: