Mitropolit osuo po Brnabić, Vlada CG: Amfilohije oživljava retrogradna vremena

Evropski komitet protiv rasizma i netolerancije ranije je preporučio Vladi CG da osigura da sveštenstvo SPC ubuduće o LGBT populaciji ne govori jezikom mržnje
300 pregleda 78 komentar(a)
Duško Marković, Ana Brnabić, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Ana Brnabić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.01.2018. 06:58h

Vlada Crne Gore objavila je juče da većina građana okreće leđa retrogradnim vremenima, koje mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije pokušava oživjeti svojim izjavama.

“Vjerujemo da i ogromna većina naših građana okreće leđa retrogradnim vremenima, koja se ovakvim izjavama pokušavaju oživjeti, kao i svima onima koji i dalje žive u njima", poručila je Vlada.

Nakon oštrih kritika na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Amfilohije Radović je na samom izmaku božićnih praznika ponovo aktuelizovao svoje homofobne izjave.

Reagujući na ocjenu sekretara Predsjedništva Srbije i bivšeg ministra pravde Nikole Selakovića da se mitropolit bavi vradžbinama koje nijesu duh pravoslavlja, Amfilohije je saopštio da se on ne bavi vradžbinama, već Aleksandar Vučić, kada je za premijerku Srbije postavio Anu Brnabić.

"Ako je Vučić prvi put u istoriji srpskog naroda postavio jednu takvu osobu za premijera da navodno bude ugled srpskih majki i sestara, to su vradžbine, a ne ono što govori mitropolit i što je govorio još od 1981. godine, kada je upućen prvi apel, kada je spaljena Pećka patrijaršija", kazao je Amfilohije listu Dan.

Mitropolit crnogorsko primorski je odranije javnosti poznat po homofobnim izjavama, jer je poručivao da je"gejstvo protivprirodni blud i grijeh, kao i svaki drugi". Paradu ponosa koja je održana u Podgorici 2013. nazvao je "paradom bestidnosti", da bi kasnije takve epitete ponavljao sličnim izjavama.

Zbog toga je i jedna od preporuka Evropskog komiteta protiv rasizma i netolerancije (ECRI) Vladi Crne Gore bila da nađe način i osigura da visoko sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve ubuduće o LGBT populaciji ne govori jezikom mržnje.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić ocijenio je juče da su kvalifikacije Amfilohija na račun Brnabićeve nedostojne jednog pravoslavnog vladike i izrazio nadu da njegove "nepristojne aluzije" ne odražavaju stav SPC.

"Premijerka Ana Brnabić, kao vrijedna i kompetentna osoba, uživa podršku svih članova Vlade, koji danas, uvjeren sam, dijele moju razočaranost zbog načina na koji se ničim izazvan o njoj izjasnio jedan crkveni velikodostojnik”, naveo je Đurić u izjavi. Sinod SPC nije se oglašavao ovim povodom.

Verbalni sukob predstavnika vlasti u Srbiji i Amfilohija počeo je u ponedeljak, drugog dana Božića, kada je mitropolit optužio predsjednika Srbije da "vodi politiku izdaje Srbije i Kosova". Nakon toga Amfilohiju su predstavnici vlasti u Beogradu poručili da on, kao crkveni poglavar, "neće voditi državnu politiku Srbije".

Vlada Crne Gore juče jeosudila Amfilohijevu prozivku srbijanske premijerske, navodeći da "ima odličnu saradnju sa Vladom Srbije i premijerkom lično, na svim konkretnim i važnim pitanjima od interesa za građane dviju zemalja, kao i za cio region”.

Ubrzo nakon toga, Amfilohije je poručio da se crnogorska vlast odriče svoje istorije i oslobodioca Kosova i Metohije - kralja Nikole I Petrovića.

"Današnja vlast u Crnoj Gori prodaje, odriče se Kosova i Metohije. Priznaje za gospodare na Kosovu one koji nikada nijesu bili gospodari, koji su takvi kakvi su, kao teroristi, na sramotu časnog i čestitog šiptarsko-albanskog naroda, da ne kažemo na sramotu Kosova i Metohije. Oni koji njih podržavaju bilo iz svijeta, bilo odavde iz Crne Gore odriču se upravo Nikole I Petrovića, oslobodioca Kosova i Metohije", kazao je Amfilohije juče prilikom služenja liturgije u Baru.

Aleksandar Vučić, koji ne štedi kritičare svoje politike, još se nije oglašavao. On je najavio da će se povodom Amfilohijevih napada obratiti 14. januara.

Mitropolit tvrdi da nema ništa lično protiv Vučića

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije juče je saopštio da se nada da Vučić ne pripada onima "koji su spremni da se odreknu istorije, tradicije i najvećih vrijednosti svog naroda".

Kazao je da nikoga ne napada ni on, ni crkva, već izražava zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dijela srpske države, dok protiv Vučića „nema ništa lično“. Amfilohije je kazao da je "neprihvatljivo postizanje bilo kakvih obavezujućih sporazuma sa teroristima koji upravljaju okupiranim Kosovom i Metohijom" i ocijenio da je pitanje Kosova i Metohije pitanje "sudbine naroda".

"Gospodin Vučić je predsjednik Srbije i velika je odgovornost na njegovim plećima. Ipak, tu odgovornost nema pravo da skida sa sebe, kakva je sada tendencija. Kosovo je pitanje svih nas, a da nije bilo jezika crkve, ne bismo imali ni oslobođenje Kosova i Metohije 1912. godine, niti bismo očuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane", kazao je Amfilohije.

To što je on rekao, smatra i SPC

Jedan od rijetkih srbijanskih političara, koji je dao podršku Amfilohiju je predsjednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, rekavši da je mitropolit crnogorsko primorski Vučiću "skinuo masku lažnog patriote".

Reagujući na kritike koje su predstavnici vlasti u Srbiji uputili Amfilohiju tim povodom, Obradović je upitao "zašto su se predstavnici režima toliko uznemirili ako nije tačno ono na šta upozorava mitropolit".

"Sve što je namjeravano da bude učinjeno tajno, postalo je javno. Zašto predstavnici vladajućeg režima nisu prosto rekli da mitropolit nema razloga za zabrinutost i da oni ostaju vjerni borbi za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, već je Nikola Selaković morao na Božić da podučava jednog mitropolita SPC šta je duh pravoslavlja", naveo je Obradović.

Novinar Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) i karikaturista Autonomije Dalibor Stupar, međutim, smatra, da je Amfilohijev stav ujedno i "stav SPC-a".

On je ocijenio da se SPC neprestano ponaša kao politička organizacija koja ne izlazi na izbore, dok je političarima važna naklonost crkve, jer ona može da mobiliše veliki broj birača. "To je sve jedna te ista firma, ili stranka, ili najveća nevladina organizacija. Amfilohije je rekao nešto što crkva misli a ne smije da kaže", smatra Stupar.

Bonus video: