Šarić prekrstio firmu i preuzeo kormilo

Firma dobila novog-starog izvršnog direktora nakon jedanaest godina

28896 pregleda 14 komentar(a)
Duško Šarić, Foto: Savo Prelevic
Duško Šarić, Foto: Savo Prelevic

Pljevaljska građevinska firma “Mat company“ promijenila je ime u “Level ing“, a nakon preimenovanja na čelo kompanije se poslije punih 11 godina i formalno vratio Duško Šarić.

U preimenovanoj firmi, koja je dugo godina bila predmet istrage crnogorskog tužilaštva, Šarić je preuzeo funkciju izvršnog direktora.

Prema Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), firmu je prije gotovo deceniju i po, u septembru 2006. godine, osnovao Šarić, a ona je tada nosila ime “Mat shop“, da bi krajem naredne godine promijenila ime u “Mat company“. Nekoliko dana prije nego je u javnosti osvanula vijest o međunarodnoj operaciji “Balkanski ratnik”, u okviru koje je zaplijenjeno 2,2 tona kokaina u vodama južnog Atlantika, u jesen 2009. kao osnivač u “Mat company” je pored Duška bio upisan i Darko Šarić, ali je nakon samo devet dana brisan sa liste osnivača.

Umjesto Darka, kao osnivač se upisuje Jovica Lončar, kome Duško krajem 2009. prepušta kompletnu kompaniju.

Od sredine decembra 2009. godine, kao suosnivač kompanije, pored Lončara, upisuje se američka kompanija “Mateniko LLC“ iz Delavera, a mjesto izvršnog direktora punu deceniju zauzima Muhamed Dalagija.

Firma od juna dobija treće ime - “Level ing“, u kojoj Duško preuzima funkciju izvršnog direktora, a osnivači kompanije i dalje su američka firma i Lončar, koji je ujedno i ovlašćeni zastupnik.

Kada je protiv Duška Šarića i Jovice Lončara 2011. pokrenut krivični postupak, država je zaplijenila imovinu “Mat Company” kojom je upravljala Uprava za imovinu. Punih sedam godina trajao je sudski postupak, tokom kojeg su Lončar i mlađi Šarić tvrdili da se nijesu bavili pranjem novca.

Sredinom maja 2018. godine, imovina je vraćena Šariću i Lončaru, koji su pravosnažno oslobođeni optužbi da su oprali 19 miliona eura stečenih prodajom narkotika.

Vrhovni sud potvrdio je presudu Apelacionog, koji je konstatovao da je bankarsko-finansijskim vještačenjem dokumentacije iz Srbije, Kipra i Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe.

Šariću i Lončaru vraćene su nekretnine koje su bile u vlasništvu “Mat company” - zemljište u Pljevljima površine 6.203 kvadrata, poslovne zgrade u kojima su smještene diskoteka “Municipium S”, kafić “4 sobe” i benzinska stanica “Mat petrol” u sklopu koje se nalaze zgrada sa kancelarijama, prodajnim prostorom, kafe-barom i pratećim sadržajima, nadstrešnica za manipulativni prostor pumpe, automati za točenje goriva, saobraćajnice i parking prostor, plato, rezervoari za gorivo, pumpa za tečni naftni gas, auto-perionica.

Vraćene su im i stambene jedinice upisane u listu nepokretnosti br. 4439 KO Pljevlja, ukupne površine 2.194 kvadrata, parcele površine 2.683 kvadrata i stanovi u stambenoj zgradi upisanoj u listu nepokretnosti br. 4346 KO Pljevlja površine 149 kvadrata.

Osim što se formalno vratio u građevinski biznis, Duško Šarić zvanično je ušao i biznis igara na sreću, nakon što je početkom septembra sa kumom, bivšim košarkašem Nikolom Pekovićem, preuzeo podgoričku kompniju firmu “Luca S Bet”, registrovanu za kockanje i klađenje.

Šarić i Peković od 7. septembra, kada je došlo do promjene u osnivačkoj strukturi firme, upisani su u CRPS kao vlasnici po 33 odsto kapitala. Prema registru, Filip Burić je vlasnik 34 odsto, dok je Nikola Nišavić, godinama unazad bio stoodstotni vlasnik, sada izvršni direktor.

Šarić je lani ušao i u hotelski biznis, kada je postao ortak kumu Pekoviću u firmi “Spencer & hill team“ koja upravlja bečićkim hotelskim kompleksom “Mediteran“. Duško Šarić od 12. septembra prošle godine ima polovinu akcijskog kapitala u firmi koju je osnovao Peković kada je trgovao hotel. Peković je prije tri godine kupio hotel za osam i po miliona eura. Krajem jula 2017. godine, Duško je potpisao kupoprodajni ugovor sa stečajnom upravom firme “Maestraltours“ Blaža Dedića, biznismena koga su srpski mediji povezivali sa njegovim bratom Darkom.

Viši sud u Beogradu krajem jula je osudio Darka Šarića na devet godina zatvora zbog sumnje da je oprao 20 miliona eura stečenih švercom kokaina. Isti sud ga je ranije osudio na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina iz Južne Amerike.

Bonus video: