Veliki rad ruši strah od matematike

“Postoji strah i otpor prema matematici, smatraju da neće uspjeti ..., a za matematiku je potreban veliki rad”, ističe Delićeva
519 pregleda 6 komentar(a)
Snežana Delić, Foto: Savo Prelević
Snežana Delić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.01.2018. 20:57h

Profesorica matematike Snežana Delić, već 30 godina u Gimnaziji “Slobodan Škerović”, učenike oslobađa straha od matematike, a za svoj dugogodišnji rad nagrađena je Državnom nagradom “Oktoih”.

Dobrih i izuzetnih đaka ima u svakoj generaciji, ali ima i onih koji nisu zainteresovani za matematiku. Ali to, prema mišljenju Delićeve, potiče od straha prema matematici, protiv kojeg se bori ležernošću.

“Postoji strah i otpor prema matematici, smatraju da neće uspjeti i oni neće ni pokušavati, a za matematiku je potreban veliki rad... Oni ljepotu matematike mogu da otkriju samo ako je rade što više i rješavaju samostalno probleme, da se ne bore da dobiju samo ocjenu”, kazala je Delić.

Sudeći prema dosadašnjem iskustvu, Delićeva smatra da su ranije generacije ulagale više rada te je tada i bio jači kriterijum, te da se ranije više poštovao profesor, dok se danas donose zakoni u korist đaka.

"Omogućava se učenicima da se žale i da im se odobravaju žalbe, čak i da se ne razmatraju. Dovoljno je da na kraju godine ulože žalbu i sve se usvajaju. Tako da mislim da samo to tumačenje zakona nije u redu", smatra Delić.

Dodaje da je to bila masovna pojava prije nekoliko godina pa je u Gimnaziji bilo po 200 i više žalbi, te da su profesori sankcionisani zbog lošeg ocjenjivanja, dok je đak, u međuvremenu, imao priliku da nauči.

"Profesori neće da imaju problema i daju veće ocjene. Nekad je vrlo dobar đak možda bio bolji od onih koji danas imaju Luču", kazala je Delićeva, a dodatan je problem prepisivanje, zbog čega ističe da je neophodno hitno uvesti ometače signala u školama.

Smatra da mladi u srednjoj školi treba da pronađu sebe i odluče šta će kasnije da studiraju, te je njen cilj da nauči đake da, kada odu na fakultet imaju dobru osnovu, da mogu da završe to što žele.

"Ne mogu svi da se bave matematikom, ali treba da znaju gdje treba da krenu, a ocjena ih usmjerava. Tako da onaj učenik koji ima dva iz matematike, on ne bi trebalo da traži nešto na tehničkim naukama, jer tu neće biti njegov uspjeh, a već one više ocjene, posebno četvorke i petice, oni mogu da studiraju šta hoće", navodi Delić i ističe da joj je posebna nagrada kada učenici uspješno polože ispite iz matematike i završe prestižne fakultete.

U matematici i prenošenju svog znanja na učenike i dalje uživa, te se, koliko je u mogućnosti i sama dalje usavršava. Predavanje mladima joj omogućava i da zaboravi na materijalni položaj, poput činjenice da nakon 30 godina rada i podstanarskog života, tek sada rješava stambeno pitanje. Za bolji kvalitet rada profesora smatra da bi bilo potrebno smanjiti normu, a da bi idealno bilo da ona, za srednju školu iznosi 15 časova.

Odlukom da upravo njoj pripadne "Oktoih" je izuzetno počastvovana, a posmatra je kao lični uspjeh i uspjeh kolektiva Gimanzije.

Država da finansira talentovane

Ponosi se uspjesima učenika, poput Ognjena Đokovića koji je na Državnom takmičenju prošle godine osvojio maksimalnih 100 bodova, a za bronzu na svjetskoj Olimpijadi znanja mu je falio poen.

"Država bi trebalo da povede računa o tim mladim ljudima i obezbijedi fondove za njih, stipendije, da studiraju na prestižnim univerzitetima jer Crnoj Gori su potrebni kadrovi. Mnogi od njih nemaju mogućnosti”, naglašava profesorica Delić.

Bonus video: