Bar: Pogoršana epidemiološka situacija u Ostrosu

Predsjednik MZ Ostros Bećir Berjašević je rekao da je jedan od najvećih problema transport oboljelih do bolnice u Baru

4576 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Epidemiološka situacija u barskom naselju Ostros je pogoršana, zbog čega stanovnici tog mjesta treba da budu disciplinovani i poštuju preventivne mjere, poručili su iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.

Iz Opštinskog tima kazali su da je, na inicijativu predsjednika mjesne zajednice (MZ) Ostros Bećira Berjaševića, Ministarstvo prosvjete dalo saglasnost da se, usljed pogoršane epidemiološke situacije, zatvori škola, i da se nastava u narednih 14 dana organizuje onlajn.

Navodi se i da je na predlog predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića, odlučeno da od srijede bude zatvorena pijaca u Ostrosu, kao i da se svakodnevno pere i dezinfikuje glavna ulica u toj MZ.

Raičević je kazao da je prioritet Opštine i Tima zaštita zdravlja svih sugrađana.

“Zato su sada sve snage usmjerene prema Krajini, koja je do 21. oktobra bila gotovo bez oboljelih. Brojka od skoro 30 inficiranih krajnje upozorava, i Tim, kao i Opština Bar su spremni da maksimalno pomognu", rekao je Raičević.

Direktorica Doma zdravlja Branka Purlija informisala je Tim da je u Ostrosu otvorena COVID ambulanta, u kojoj će, uz Ganimetu Hodžu, volontirati još dva ljekara, a navodi se da je danas još jedan doktor kazao da je spreman da pomogne i priključi se kolegama u Ostrosu.

Iz Opštinskog tima kazali su da je ambulanta opremljena svim potrebnim medicinskim materijalom, zaštitnom odjećom, a dostavljeni su i antigen testovi.

Berjašević je rekao da je jedan od najvećih problema transport bolesnika do bolnice u Baru.

Direktor barske bolnice Dragoslav Tomanović kazao je da će, nakon trijaže i procjene ljekara u ostroškoj Covid ambulanti, pacijenti vozilima bolnice ili Doma zdravlja, u svakom trenutku kada je to potrebno biti dovezeni u Bar.

On je informisao Tim da je u COVID centru trenutno na liječenju 76 inficiranih i da su svi sa teškom kliničkom slikom.

Tomanović je kazao da se u nedjelju u gradu suočio sa poražavajućom slikom "dva svijeta“.

„Dok se u bolnici svi zaraženi bore za život i vazduh, kada sam izašao vani, vidio sam puno ljudi u gradu, na šetalistu, koji se ne pridržavaju osnovnih mjera o distanci i nošenju maski. Krajnje je vrijeme da shvatimo ozbiljnost situacije“, istakao je Tomanović.

Na današnjem sastanku zaključeno je da Komunalna policija u saradnji sa Upravom policije intezivira kontrolu poštovanja epidemioloških mjera u Ostrosu, sa posebnim akcentom na ugostiteljske objekte, a narednih dana policija će sprovoditi kontrolu osoba koje bi trebalo da budu u izolaciji.

“U saradnji sa Institutom za javno zdravlje i Domom zdravlja Bar izrađena su Uputstva za prevenciju od COVID-19, na crnogorskom i albanskom jeziku. Uputstva će se dijeliti građanima na području MZ Ostros”, kaže se u saopštenju.

Doktorka Ljiljana Jovićević podsjetila je da nije potrebno da svi iz porodice eventualno zaražene osobe budu testirani, ali da svi moraju biti izolovani.

Ona je kazala da o svemu tome odlučuju ljekari u ambulanti u Ostrosu, koji su u stalnom kontaktu sa Epidemiološkom službom barskog Doma zdravlja.

Sekretarka barskog Crvenog krsta Zorica Crnčević navela je da je ta organizacija spremna da, uprkos sve većim potrebama, uputi pomoć u hrani i higijenskim preparatima ugroženom stanovništvu u tom dijelu barske opštine.

Iz Tima za zaštitu i spašavanje pozvali su stanovnike Ostrosa na disciplinu i poštovanje preventivnih mjera.

“Kao i da pruže podršku COVID ambulanti i medicinskom osoblju u borbi, u kojoj nam je važno da pobijedimo i sačuvamo svaki život”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: