Ugostitelji najavili otvaranje objekata u četvrtak: Mjere NKT-a za nas više ne važe

U Udruženju ugostitelja tvrde da su se dosljedno trudili da poštuju sve predložene mjere donijete u cilju sprječavanja širenja koronavirusa

62486 pregleda 3224 reakcija 203 komentar(a)
Sa protesta ugostitelja na Trgu nezavisnosti, Foto: Boris Pejović
Sa protesta ugostitelja na Trgu nezavisnosti, Foto: Boris Pejović

Udruženje ugostitelja objavilo je da od danas za njih odluke Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti "ne važe", te su najavili da će od četvrtka otvoriti svoje objekte.

"Pošto mi kao udruženje ne postojimo za NKT, iako smo se kao ugostitelji dosljedno trudili da poštujemo sve predložene mjere, od danas za nas odluke NKT-a ne važe. Tim prije što nadležni državni organi i institucije ignorišu ili ne sankcionišu one koji u vjerskim objektima, na otvorenim prostorima i čak u kovid bolnicama ugrožavaju zdravlje građana. Zato smo donijeli donijeli odluku da na nivou čitave Crne Gore ignorišemo takozvane semafore i od četvrtka počinjemo normalno da radimo, u skladu sa ranijim preporukama za koje mislimo da su logične a to znači da ćemo raditi do 22:00h za stolom će moći da budu maksimalno 4 osobe i u bašti i unutra sa razmakom između stolova od 2 metra", navodi se u saopštenju Udruženja ugostitelja.

Navode kako smatraju da je ovo jedini način da sačuvaju "kako našu privredu tako i egzistenciju naših porodica, poštujući principe solidarnisti i odgovornosti".

U saopštenju se navodi da su saopštenje podržala udruženja iz Tivta, Ulcinja, Budve, Herceg Novog, Kotora, Berana, Podgorice, Plava, Pljevalja, Nikšića i Cetinja, te da svi potpisani stoje iza njega i da su spremni snose sve posljedice ovakve odluke.

Iz Udruženja navode da su na današnjem prijemu kod predsjednika Skupštine Alekse Bečića upoznali predsjednika parlamenta sa kompleksnom situacijom u kojoj se ugostitelji nalaze uslijed pandemije, te se saglasili da nadležni državni organi prilikom donošenja mjera za suzbijanje širenja koronavirusa treba da imaju u vidu i potrebu očuvanja privrede, a posebno najpogođenijih sektora poput ugostiteljstva.

Bonus video: