ODT: Vuković nije kršio mjere NKT

Cetinjski tužilac odbacio prijavu Dragana Sošića zbog patriotskog mitinga na Cetinju

45693 pregleda 396 reakcija 49 komentar(a)
Bez maske i distance: Vuković na protestu 3. septembra, Foto: Facebook
Bez maske i distance: Vuković na protestu 3. septembra, Foto: Facebook

Državna tužiteljka cetinjskog tužilaštva Sanja Radunović odbacila je krivičnu prijavu protiv člana Nacionalnog koorodinacionog tijela i gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića zbog kršenja mjera tokom patriotskog skupa ispred Cetinjskog manastira.

O tome je obavijestila civilnog aktivistu Dragana Sošića koji je podnio sredinom septembra. U njoj je naveo da je 3. septembra održano okupljanje građana na Cetinju, suprotno mjerama NKT-a, na kojem je prisustvovao Vuković, ne poštujući mjere tijela čiji je član o zabrani okupljanja više od 100 građana na otvorenom, obaveznom nošenju zaštitnih maski i fizičkoj distanci od najmanje dva metra.

U obavještenju ODT-a u koje su “Vijesti” imale uvid, navodi se da nema elemenata krivičnog djela nepostupanja po zdravstvenim propisima, ni drugog koje se goni po službenoj dužnosti.

Cetinjsko tužilaštvo je bilo nadležno jer se događaj desio na teritoriji prijestonice Cetinje. Na fotografiji obvaljenoj na društvenim mrežama vidi se Vuković bez maske i distance u odnosu na osobu sa kojom razgovara.

Ranije je i podgoričko Osnovno državno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv šefa NKT i potpredsjednika Vlade Milutina Simovića kojom se teretio da je prekršio mjere tog tijela za suzbijanje epidemije. I tu prijavu podnio je ranije Sošić nakon što je sa Simovićevog Fejsbuk profila 6. septembra uživo prenošen takozvani patriotski skup u Podgorici, kome je prisustvalo više od 100 građana - koliko je maksimalno predviđeno mjerama NKT.

ODT je utvrdilo, da Vladin funkcioner nije imao ništa sa tim, već njegov savjetnik Miodrag Kankaraš za koga nije navelo da li će ga proceusirati.

U rješenju dostavljenom Sošiću, u koje su “Vijesti” imale uvid, piše da je državni tužilac Siniša Milić utvrdio da Simović nije izvršio krivično djelo - nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti, niti bilo koje drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

U obrazloženju rješenja ODT-a od 15. oktobra piše da je Simović u svoja dva izjašnjenja naveo da nije prisustvovao skupu i da nije snimao i objavio snimak na svom ličnom Facebook profilu.

Bonus video: