Perović: Krivokapića izabrao narod, crkva ga samo predložila

Perović ističe da u ovom trenutku nije umjesno pričati o izboru novog mitropolita

19598 pregleda 1656 reakcija 89 komentar(a)
Perović, Foto: Savo Prelević
Perović, Foto: Savo Prelević

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović smatra da crkva i država moraju da sarađuju, te da crkva mora da iskaže svoje mišljenje o nekim važnim temama kao što to rade poglavari i drugih vjerskih zajednica.

On je za Radio Crne Gore kazao da je mandatara Zdravka Krivokapića izabrao narod, a ne Mitropolija crnogorsko-primorska, već da ga je ona samo predložila. Istakao je da crkvi nije prioritet da se vraća 50 godina unazad i da vrši reviziju jednog rata.

“Dakle, možemo da kažemo da je crkva na neki način poslije svih onih litija na jednu veliku inicijativu građanstva i vjernika, pa i nekih političkih faktora, predložila da one političke snage koje nijesu podržale Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a koji je po nama bio krajnje problematiča, neustavan i diskriminacioni, dobiju neku ličnost koja nije iz svijeta politike i koja na neki način personalizuje litije. Zdravko Krivokapić samo je jedna od takvih ličnosti, a bilo ih je puno“, rekao je Perović, kako prenosi Portal RTCG.

U ovom trenutku nije umjesno pričati o izboru novog mitropolita

Perović se osvrnuo na neke medijske natpise koji su uslijedili nakon smrti mitropolita Amfilohija.

„Radi slušalaca Radija Crne Gore objasnio bih da su sve priče i tenzije, o neizvijesnosti, o nekim čak i političkim temama koje se vezuju za izbor mitropolita, ubijeđen sam, medijski napumpane i vještački predimenzionirane od strane nekih medija koji, čini mi se, ne bi ni imali posla ako se ne bi bavili crkvom na neki, da kažem, malo izopačeni način“, istakao je Perović.

„Novog mitropolita bira Sabor, crkveno tijelo koje okuplja sve episkope, u ovom slučaju to je nekih četrdesetak vladika Sabora Srpske pravoslavne crkve, koji se obično sastaju u periodu Vaskrsa i Trojičindana, a da se ne bi do tada čekalo, izabere se odmah administrator Mitropolije i on upravlja najmanje do okupljanja Sabora“, objašnjava Perović.

Pojašnjavajući da je zbog sveukupne epidemiološke situacije neizvijesno da li će Sabor biti održan u maju mjesecu, kaže da je bitno da crkveni život ne trpi, jer imaju vladiku koji obavlja sve vladičanske poslove. Ističe i da u ovom trenutku i nije baš umjesno pričati o izboru novog mitropolita.

„Nije u redu da se sad mnogo o tome priča zbog elementarnog poštovanja prema pokojniku“, istakao je Perović.

Bonus video: