"SADAŠNJA VLAST SE ODRIČE KOSOVA"

Amfilohije u Baru otkrio bistu crnogorskog kralja: Nikola je oslobodio i Kosovo i Metohiju...

Otkrivajući bistu akademskog vajara Miodraga Živkovića, Amfilohije je poručio da je posvećena kralju i svim oslobodiocima koje je predvodio u vrijeme Veljeg rata
647 pregleda 68 komentar(a)
Otkrivanje biste kralju Nikoli, Bar, Foto: Sergej Zabijako
Otkrivanje biste kralju Nikoli, Bar, Foto: Sergej Zabijako
Ažurirano: 09.01.2018. 18:49h

Povodom 140. godišnjice oslobođenja Bara od Turaka, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije danas je ispred hrama Sv. Jovana Vladimira u Baru otkrio i osveštao bistu kralja Nikole.

Otkrivajući bistu akademskog vajara Miodraga Živkovića, Amfilohije je poručio da je posvećena kralju i svim oslobodiocima koje je predvodio u vrijeme Veljeg rata.

Istakao je da je to "divan i veliki događaj za ovaj grad koji ne zaboravlja svoje oslobodice".

"Ovo znamenje je i za oslobodioce Bara i za oslobodioce Kosova i Metohije, jer je kralj Nikola oslobodio 1912. i Kosovo i Metohiju, carske Dečane i Pećku patrijaršiju i organski ih vezao za Crnu Goru. To pominjem jer se sadašnja vlast odriče Kosova i priznaje za vladare one koji to nikad nisu bili", rekao je Amfilohije koji je prije toga u hramu služio svetu arhijerejsku liturgiju.

Publicista Jovan Markuš kazao je da se spomenikom crkva na najbolji način odužila oslobodiocima i kralju "koji se i te kako zalagao za crkvu, i to bi trebali današnji glavari da uče od njega".

On je dodao da je ovim ujedno zatvoren i krug započet 1989. godine, kada su u Bar, "u biser njegove krune", italijanskim ratnim brodom prenijeti zemni ostaci kralja Nikole.

Navodeći da to ne bi bilo moguće bez saglasnosti crkve, on je dodao da je mitropolit, koji je tada bio episkop banatski, "upriličio doček kraljevih zemnih ostataka na neobičan način".

"Zvaničnici JNA nisu dozvolili mitropolitu da održi pomen kralju na lučkom gatu, pa je on ušao na italijanski brod i tako održao pomen na stranoj teritoriji".

U kripti hrama potom je priređen tradicionalni božićni prijem na kojem su bili i nadbiskup barski monsinjor Rok Đonlešaj i glavni imam barski Muidin Milaimi, te ispred barskih vlasti predsjednik Skupštine opštine (SO) Radomir Novaković.

U sklopu proslave jubileja, pravoslavna Crkvena opština Bar u Dvorcu kralja Nikole organizovala je sinoć izložbu ilustracija iz vremena oslobođenja Bara 1878. koju je priredio Goran Grković i tribinu "Oslobođenje Bara 1878. u istoriji i književnosti".