Građanska akcija: Cvjeta divlja gradnja u Bečićima

"Inspekcija Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje dozvoljava izgradnju objekta bez dva najvažnija dokumenta koja propisuje Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata”

4605 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Građanska akcija
Foto: Građanska akcija

Predsjednik budvanske Građanske akcije Božidar Vujičić upozorio je na slučaj divlje gradnje u Bečićima.

“Direktorat oduzeo licencu revidentu, Upravni sud poništio saglasnost glavnog državnog arhitekte, a inspekcija dozvoljava gradnju objekta.Urbanističko građevinski inspektor Nataša Brajović prihvatila je prijavu gradnje i zakonom propisanu dokumentaciju, saglasnost glavnog državnog arhitekte, revidovani glavni projekat i dr., za izgradnju objekta u Bečićima i utvrdila da je investitor ispunio uslov građenja objekta. Provjerom usaglašenosti revidovanog projekta sa urbanističko tehničkim uslovima Direktorat za inspekcijske poslove i licencirane Ministarstva održivog razvoja i turizma je konstatovao da revizija glavnog projekta nije usaglašena sa UT uslovima i rješenjem oduzeo licencu revidentu”, saopštio je Vujičić.

On je naglasio da je Upravni sud donio presudu kojom je poništio saglasnost glavnog državnog arhitekte.

“Nadležne institucije u Crnoj Gori sud i ministarstvo poništili su saglasnost glavnog državnog arhitekte i utvrdili da je glavni projekat revidovan suprotno zakonu, međutim objekat se i dalje gradi. Kontrolu objekta je 14.10.2020. godine, izvršio urbanističko građevinski inspektor Novak Lakušić i nije zabranio izgradnju objekta koji se gradi, na osnovu glavnog projekta koji je revidovan suprotno zakonu i bez saglasnosti glavnog državnog arhitekte, koju je Upravni sud poništio. Kakvu pravdu i zaštitu imovine mogu očekivati građani Crne Gore od urbanističko građevinske inspekcije, koja dozvoljava izgradnju objekta, na osnovu revidovanog glavnog projekta koji nije usklađen sa UT uslovima i bez saglasnosti glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje? Inspekcija Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje dozvoljava izgradnju objekta bez dva najvažnija dokumenta koja propisuje Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata”, zaključio je Vujičić.

Bonus video: