Superjahta ruskog milijardera zimovaće u Tivtu

Sa 143 metra dužine, 25 širine i gazom od skoro osam metara i ukupno čak 12.600 bruto-tona zapremine, "Sailing yacht A" je najveća privatna jahta sa pogonom na jedra na svijetu

5551 pregleda 8 komentar(a)
"Sailing Yacht A“ u Porto Montenegru, Foto: Siniša Luković
"Sailing Yacht A“ u Porto Montenegru, Foto: Siniša Luković

Jedna od estetski i tehnološki najkontroveznijih, ali i najluksuznijih superjahti na svijetu, "Sailing Yacht A" uplovila je jutros u Tivat, gdje je vezana na mulu V marine Porto Montenegro.

Nesvakidašnje dizajnirani trojarbolni jedrenjak druga je superjahta u vlasništvu ruskog milijardera Andreja Meljničenka, pored estetski ništa manje kontroverzne, 119 metara duge motorne jahte "A", koja izgledom podsjeća na umanjenu kopiju najmodernijeg raketnog razarača Ratne mornarice SAD, klase "Zumwalt“.

"Sailing Yacht A“ je u Tivat nakon osam dana provedenih na moru, doplovila iz luke Lindos u Grčkoj. Ultramoderni brod za razonodu i uživanje će, prema prvim najavama, u Porto Montenegru ostati najmanje dva mjeseca.

Nacionalno koordinaciono tijelo je prošle sedmice odobrilo zahtjev njenog vlasnika i menadžmenta Porto Montenegra da "Sailing Yacht A" doplovi i duže vrijeme boravi u Crnoj Gori, uz primjenu svih važećih mjera na sprečavanju širenja koronavirusa. Formalna dozvola NKT-a bila je potrebna jer je na jahti više od 30 članova posade.

Sa 143 metra dužine, 25 širine i gazom od skoro osam metara i ukupno čak 12.600 bruto-tona zapremine, "Sailing yacht A" je najveća privatna jahta sa pogonom na jedra na svijetu. Plovilo nesvakidašnjeg izgleda koji oštro dijeli javnost jer je neki smatraju prelijepom, dok je mišljenje drugih na sasvim suprotnom polu, dizajnirali su je čuveni francuski konstruktori jahti Žak Garsija i Filip Stark.

Sagrađena je 2017. u njemačkom brodogradilištu "Nobiskrug“ u Kilu, a iz želje njenog vlasnika Meljničenka da dobije brod koji će pomjeriti uobičajene granice dizajna dosadašnjih superjahti, rodilo se ultraluksuzni i visokotehnološko plovilo koje je u stručnim krugovcima dobilo epitet "ultimativne njemačke jahte ne 21. već 22. vijeka“.

Iako je ona izgledom i po imenu jedrenjak koji bi trebao u osnovi da plovi samo na snagu vjetra, zapravo je hibridna jahta kod koje su jedra samo dopuna za (elektro) motorni pogon jer je riječ o tehnologiji razvijenoj da se u bliskoj budućnosti, ugrađuje i na velike trgovačke brodove u cilju smanjenja troškova goriva i emisije štetnih gasova. Meljničenko do sada nije dozvolio nijednom specijalizovanom nautičkom časopisu da posjeti jahtu, pa se za sada ne zna što sve ona sadrži na svojih čak osam paluba. Meljničenko veoma insistira na privatnosti, zbog čega je "Sailing Yacht A" trenutno i jedna od najmanje fotografisanih superjahti u svijetu.

Zbog toga će ona kako saznajemo, tokom svog boravka u Tivtu, ostati vezana na mulu 5 Porto Montenegra gdje je van domašaja čak i većine znatiželjnih pogleda prolaznika, umjesto da se kao što je to do sada bio slučaj kada su jahte ovakve veličine u pitanju, brod veže na mulu 1 tivatske marine gdje bi bio izložen pogledima iz centra grada.

Bonus video: