Bernard prijavio Adrovića za zloupotrebe

Državljanin Luksemburga preko svog advokata u Crnoj Gori tereti suvlasnika Simon Vojaža za zloupotrebe u poslovanju i falsifikovanje njegovog potpisa na službenim dokumentima

14768 pregleda 9 komentar(a)
Arhiva, Foto: Boris Pejović
Arhiva, Foto: Boris Pejović

Državljanin Luksemburga Simon Bernard podnio je preko svog advokata u Crnoj Gori krivičnu prijavu protiv Mehmeda Adrovića, suvlasnika u kompaniji Simon Vojaž, kojom ga tereti za zloupotrebe u poslovanju i falsifikovanje njegovog potpisa na službenim dokumentima.

Krivičnom prijavom, u koju su “Vijesti” imale uvid, tereti se i Dalisa Adrović, za koju se tvrdi da je Mehmedova kćerka i da je znala da su faslifikovana dokumenta kada je preuzela funkciju izvršnog direktora privrednog društva. Adrović, međutim, odbacuje sve navode iz krivične prijave i kaže da sumnja u njenu autentičnost, između ostalog i zbog grubih grešaka koje su navedene. “Dalisa nije moja kćerka već supruga i nije tačan datum rođenja koji se može zaključiti iz matičnog broja iz krivične prijave”, rekao je Adrović.

Bernard preko advokata navodi da je zajedno sa Mehmedom Adrovićem 2004. godine osovao DOO Simon Voyages u kojem je bio suosnivač i izvršni direktor, a Adrović suosnivač, o čemu postoji podatak u Centralnom registru privrednih subjekata.

“Zloupotrebom svojih ovlašćenja u privrednom društvu, bez znanja Simon Bernarda, Mehmed Adrović je donosio odluke i potpisivao ih u ime Simon Bernarda, svjesno falsifikujući njegov potpis i mimo njegovog znanja i volje je 2006. godine donio odluku kojom je sebe imenovao za izvršnog direktora privrednog društva. Za sve to vrijeme Simon Bernard nije znao šta se dešava u privrednom društvu, niti je izvještavan o poslovanju istog”, navodi Bernardov advokat Admir Hajdarović.

Prema krivičnoj prijavi, Bernard je ove godine iz novinskih članaka koji su objavljeni u crnogorskim medijima, saznao da je privredno društvo praktično dovedeno do ruba egzistencije i da je prezaduženo.

“Bernard je siguran da je Mehmed Adrović svojim zloupotrebama položaja doveo društvo u položaj prezaduženosti, pa u tom pravcu predlaže da se sprovede vještačenje po vještaku finansijske struke koji bi uvidom u cjelokupno poslovanje privrednog društva utvrdio postojanje svih malverzacija koje je u toku poslovanja učinio Adrović”, zatraženo je u krivičnoj prijavi koja je predata Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama.

Takođe se tvrdi da su sve odluke koje su donesene u privrednom društvu, a za koje je potrebno da budu donijete od oba osnivača, falsifikovane.

“Ovo iz razloga što Simon Bernard nikada nije niti jednu potpisao, niti je sa bilo kojom odlukom upoznat. Koliki je broj odluka falsifikovan i njihova sadržina će biti utvrđena uvidom u dokumentaciju Simon Voyages koju treba pribaviti po službenoj dužnosti”, prelaže Bernardov advokat Osnovnom državnom tužiocu. U prijavi se navodi i da je u januaru 2018. godine Adrović bez znanja Bernarda donio odluku kojom je za izvršnog direktora imenovao kćerku Dalisu.

“Potpis Simon Bernarda na odluci je flasifikovan i nije ni znao da je došlo do promjene izvršnog direktora. Ova odluka je dostavljena Centralnom registru privrednih subjekata Crne Gore koji je postupio po istoj”, kaže se u prijavi. Bernard je, prema krivičnoj prijavi, iz medija saznao i da je Adrović podizao kredite kod banaka za koje je garantovao imovinom privrednog društva Simon Voyage, a sve se to, kako predlaže njegov advokat, može utvrditi iz dokumentacije privrednog društva koja se nalazi kod Centralnog registra privrednih subjekata i vještačenjima koja će biti sprovedena tokom postupka. “U radnjama Mehmeda Adrovića stekla su se sva obilježja krivičnih djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, zloupotreba ovlaćenja u privredi, faslifikovanje isprave, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadžaja, utaja poreza i doprinosa, lažni bilans, dok se u radnjama Dalise Adrović stiče krivično djelo faslifikovanje isprave”, zaklučuje se u krivičnoj prijavi.

Bernardov advokat kaže da se sve to može utvrditi nakon provedenih dokaza i radnji za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

U firmi Simon Vojaž radnici štrajukuju punih pet mjeseci zbog toga što im je posljednja plata isplaćena u junu 2018. godine. Najveće autoprevozno preduzeće na sjeveru države nalazi se u potpunom rasulu, a autobuska stanica u ovom gradu praktično nije u funkciji.

Adrović i Bernard su krajem 2005. godine privatizovali nekadašnji beransku kompaniju Jugoprevoz, nasljednika još čuvenijeg Ivangrad prevoza, firme poznate širom eks Jugoslavije. Odmah nakon privatizacije, ukinuli su kamionski prevoz, rasprodali kamione i samo od toga povratili sva uložena sredstva, a onda, u vremenima krize, ukinuli i mnoge autobuske linije.

U startu su imali preko stotinu radnika. U posljednje dvije godine broj radnika koji su napustili firmu zbog neizmirivanja plata popeo se na preko osamdeset, tako da je trenutno zaposlenih manje od četrdeset. Račun firme je potpuno blokiran, i Simon Vojaž odavno nema nijednu liniju, čak ni prema susjednim gradovima.

Prijatelji smo, sumnjam u autentičnost prijave

Adrović je Vijestima rekao da još nije dobio poziv iz tužilaštva i da će se odazvati kada ga dobije.

“Tu ima mnogo netačnih podataka. Dalisa je moja supruga, a ne kćerka, i nije tačan datum rođenja i matični broj. Ja sumnjam u autentičnost ove prijave, jer sa Simonom imam odlične prijateljske odnose i to je posljednji čovjek protiv kojeg bih uradio nešto što nije zakonito. On bi me sigurno zvao, da ga bilo šta interesuje. Ne znam ko je mogao da napiše ovu prijavu”, kazao je Adrović. On tvrdi da su sve dosadašnje kontrole utvrdile da nije bilo nezakonitosti u poslovanju.

“Kriza i korona su učinili svoje. Ali mi ćemo se izvući iz ove situacije i nastaviti da radimo”, tvrdi Adrović.

Bonus video: