Za privremene table skoro 130.000 eura

Iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice odgovorili da eventualne buduće izmjene naziva ulica neće predstavljati trošak, jer se neće mijenjati i numeracija

15387 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Skoro 130 hiljada eura platio je Glavni grad za montažu tabli sa nazivima ulica i brojeva u više naselja na teritoriji Podgorice, te u selima u okviru gradske opštine Golubovci. Table sadrže samo nazive i broj, poput Ulica 4, Gornji Kokoti, a iz Glavnog grada “Vijestima” su kazali da eventualne buduće izmjene tih naziva neće predstavljati veliki trošak.

“Ni veliki obim posla, jer bi se tom prilikom za svaku ulicu mijenjale samo po dvije table sa nazivom ulice, dok bi se numeracija objekata zadržala”, kazali su redakciji iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.

“Vijesti” su krajem avgusta pisale da su gotovo sve ulice u naseljima na teritoriji glavnog grada dobile ili će dobiti imena, ali da ulice ne nose nazive po značajnim istorijskim ličnostima ili događajima, već da su označene brojem. Ulice su tada obilježene i numerisane u naseljima Pričelje, Donji i Gornji Kokoti, Donja i Gornja Gorica, Masline, Momišići, park šuma Zagorič, Vrela ribnička, Ubli, Veruša, Kržanja... Ulice i objekti označeni su i numerisani i u selima u okviru gradske opštine Golubovci.

Postavljanje tabli sa nazivima ulica i numeracija objekata, kako su iz Agencije za izgradnju i razvoj kazali “Vijestima”, izvršeno je na osnovu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Odluke o privremenom određivanju naziva ulica na teritoriji glavnog grada. Odluka je, kako su kazali, objavljena u Službenom listu 19. marta. Odluku je, kako piše u dokumentu, donio gradonačelnik Ivan Vuković i ona, kako se navodi, “prestaje da važi stupanjem na snagu odluke Skupštine Glavnog grada o određivanju naziva naselja, ulica i trgova”.

Iz Glavnog grada nisu odgovorili da li su i koga angažovali za poslove montaže tabli sa nazivima ulica i brojeva, već su samo naveli ukupnu vrijednost radova. “Ukupna vrijednost svih ugovora koje je Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice zaključila za montažu tabli sa nazivima ulica i tabli sa brojevima na teritoriji glavnog grada i na teritoriji GO Golubovci je 129.908,60 eura sa PDV-om”.

“Vijesti” su imale uvid u jedan od ugovora koje je Agencija sklopila za taj posao. Tako je firmi “Kažex”, koju zastupa izvršni direktor Filip Kažić, za označavanje ulica plaćeno 46.355,60 eura. Agencija je ugovor sa tom firmom potpisala 28. jula.

Za razliku od ulica koje su označene samo brojem i nazivom “ulica”, u naselju Botun, u Zeti, pojedine su dobile konkretnija imena, ali su mještani, kako su ranije ispričali “Vijestima”, razočarani nazivima.

Mještanin Zdravko Vukčević tada je ispričao redakciji da su ulice u tom selu od pamtivijeka imale svoja imena, koja su im mještani dali.

“Mi mještani smo tačno znali kada neko kaže Velja ulica, koja je i gdje je to. Štitarska ulica je preimenovana u Glavnu, potpuno bez ikakvog rezona”, rekao je tada on.

Kazao je i da nemaju ništa protiv postavljenih brojeva na kućama, ali da traže da nadležni promijene imena ulica i da prihvate ona ranija, koja su takva “od kada je vijeka u Botunu”.

“Imamo sada Ulicu 26, 28, kakvi su to nazivi. Mi imamo ulicu Mišurica, a oni su postavili tablu s nazivom Nasip. Treba da postave tablu s nazivom Crnojevića ulica, za koju svi u Botunu znaju”, rekao je on tada.

Da bi neka saobraćajnica dobila zvaničan naziv, neophodno je da Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova utvrdi predloge, usvoji ih i onda pošalje Skupštini Glavnog grada na usvajanje.

U istom broju Službenog lista u kojem je objavljena Odluka o privremenom određivanju naziva ulica na teritoriji glavnog grada, objavljene su iste odluke za opštine Kolašin, Danilovgrad, Žabljak i Berane.

Bonus video: