Kafa se prodaje, NKT ćuti o najavi otvaranja lokala

Iz Instituta za javno zdravlje su kazali da oni isključivo predlažu zdravstvene mjere, a ne donose odluke, niti kontrolišu poštovanje ili sanksionišu nepoštovanje odluke

22620 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti “Vijestima” juče nisu odgovorili kako komentarišu najavu ugostitelja da će, suprotno važećim mjerama, sjutra otvoriti ugostiteljske objekte, kao ni šta će preduzeti ako do toga dođe.

Na isto pitanje, iz Instituta za javno zdravlje su kazali da oni isključivo predlažu zdravstvene mjere, a ne donose odluke, niti kontrolišu poštovanje ili sanksionišu nepoštovanje odluke.

“Dakle, Institut nema na raspolaganju nijedan mehanizam kojim može uticati na ono što nije javnozdravstvena preporuka”, piše u odgovoru.

Iz IJZ su podsjetili da predlažu NKT mjere koje imaju za cilj sprečavanje lokalne transmisije novog koronavirusa i očuvanje zdravlja svih građana, a da je NKT tijelo sačinjeno od predstavnika više resora i profesija, kako bi se moglo adekvatno procijeniti kako će predložene javnozdravstvene mjere IJZ uticati na društveni i ekonomski ambijent.

“Shvatajući percepciju građana koja je stvorena i dijelom zbog stava Instituta da kontinuirano komunicira, djeluje i sarađuje sa medijima, bez obzira na stepen popularnosti ili nepopularnosti koji naše stavovi proizvode, spremni smo da objasnimo cilj svake zdravstvene preporuke koju smo dali. Sva ostala pitanja nijesu iz domena naših ovlašćenja, a ni ekspertize”, piše u odgovoru.

Na inicijativu Privredne komore Crne Gore (PKCG) danas će da bude organizovan sastanak sa predsjednikom Vlade o mogućnostima iznalaženja rješenja za zahtjeve ugostitelja koji se odnose na rad restorana i kafe barova u uslovima pandemije kovida-19.

U kafićima u Podgorici, gdje je zabranjen rad ugostiteljskih objekata, juče se mogla kupiti i preuzeti kafa za ponijeti.

U važećim mjerama i preporukama NKT nema objašnjenja da li je ova praksa dozvoljena ili ne.

Tokom prvog talasa koronavirusa, kada je takođe zabranjen rad ugostiteljskih objekata, zabilježena je slična praksa. U prvoj polovini aprila NKT je donijelo naredbu kojom je zabranilo rad svih kafemata i aparata za pripremu kafe i drugih napitaka.

Bonus video: