Putevima moga grada i ukusima šumskih plodova

„Proizvodi su pripremani uzimajući u obzir sve standarde u ovoj oblasti. Edukaciju je vodila jedna žena iz seoskog domaćinstva. Projekat je ponudio inovativan i kreativan pristup na polju zelene ekonomije, a inspirisan je potrebom da se šira javnost upozna sa značajem i mogućnostima valorizacije šumskih plodova“, saopštili su iz pomenute NVO

1177 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Pro Futuro
Foto: Pro Futuro

Kroz projekat „Putevima moga grada“, koji realizuje NVO „Pro Futuro“, četiri žene iz Nikšića, između 18 i 50 godina, kao i nekoliko mladih ljudi, učestvovali su u branju i sakupljanju voća, obrazovanju i promociji šumskih plodova, kao i samih prozvoda nastalih od njih.

„Proizvodi su pripremani uzimajući u obzir sve standarde u ovoj oblasti. Edukaciju je vodila jedna žena iz seoskog domaćinstva. Projekat je ponudio inovativan i kreativan pristup na polju zelene ekonomije, a inspirisan je potrebom da se šira javnost upozna sa značajem i mogućnostima valorizacije šumskih plodova“, saopštili su iz pomenute NVO.

Kako su istakli, ideja im je bila da ukažu na činjenicu da je riječ o nedovoljno iskorišćenom resursu sjevernog regiona Crne Gore i Nikšića.

„Ovaj sektor može biti veoma inspirativan za stvaranje novog brenda i imidža Nikšića kao poželjne i nezaobilazne turističko-poljoprivredne destinacije“, poručili su iz „Pro Futuro“-a.

foto: Pro Futuro

Projekat je podrazumijevao obilazak različitih lokacija u okolini Nikšića, uz konsultacije mještana sa tih područja. Odštampani su priručnik i knjiga recepata, a završni događaj je održan na platou u podnožju Bedema, gdje su građani mogli da degustiraju razne sokove, džemove, slatka, koja su pripremili učesnici projekta.

„Namjera nam je da ova aktivnost postane tradicija, kako bismo animirali građane da se u većoj mjeri bave ovom oblašću koja ima veliki potencijal, a svakako tretira pitanja od značaja, kada je riječ o organskoj i zdravoj ishrani“, ističu iz pomenute NVO.

Projekat je finansijski podržan od EU.

Bonus video: