Nikšić: Smeće dočekalo posjetioce eko parka Blace

Eko park Blace više puta je bio na meti vandala. Uništen je bio i parkovski mobilijar, a ekolozi i volonteri su sve polomljeno popravili

1253 pregleda 1 komentar(a)
Foto: DMEN
Foto: DMEN

Iako su se članovi Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) potrudili da na ulazu u eko park Blace, u Nikšiću, postave table sa natpisom da je zabranjeno bacanje otpada, to nije mnogo pomoglo.

Na skretnici ka eko parku juče je osvanuo čvrsti otpad.

"Tražili smo više puta od Opštine da se pored puta postavi kontejner, ali ništa od toga. A table sa natpisom da je zabranjeno bacanje otpada, izgleda da ne pomažu", kazao je predsjednik DMEN-a, Miodrag Karadžić.

Eko park Blace više puta je bio na meti vandala. Uništen je bio i parkovski mobilijar, a ekolozi i volonteri su sve polomljeno popravili.

Park je formiran tokom 2015. godine u sklopu projekta "Eko-park Blace – čistije, ljepše, korisnije" koji je finansirala nikšićka Pivara.

Ekolozi su od Fonda za aktivno građanstvo i E3 consulting dobili dodatna sredstva za sređivanje parka, tako da se sada na tom prostoru nalaze dva mosta, 15 stolova sa klupama, dvije ljuljaške, klackalica, sprave za trening, ogledna bašta, kružna trim staza u dužini od 400 metara, više staza za šetnju kroz šumu, šest info tabli sa različitim obavještenjima.

Ozidan je roštilj kako bi se smanjilo paljenje vatre na više lokacija i minimizirala opasnost od izbijanja požara.

Tokom proteklih pet godina u parku je posađeno preko 100 stabala različitih vrsta drveća.

Park svakodnevno obilazi i održava Joko Radović, za koga ekolozi ističu da je njihov najbolji volonter, i trudi se da očisti i popravi sve ono što vandali unište.

Bonus video: