Herceg Novi: Nagli porast zaraženih alarm da se mjere moraju poštovati

"U našem gradu trenutno su 223 aktivna slučaja virusa Covid-19, a prije samo deset dana taj broj je bio devet puta manji", saopšteno je iz Opštine Herceg Novi

3308 pregleda 0 komentar(a)
Dezinfekcija javnih površina, Foto: Opština Herceg Novi
Dezinfekcija javnih površina, Foto: Opština Herceg Novi

U Herceg Novom broj aktivnih slučaja virusa kovid-19 je 223, a nagli porast broja zaraženih iziskuje od svih građana da ozbiljno shvate i odgovorno se pridržavaju izrečenih mjera, poručeno je iz Opštine Herceg Novi.

Kako su naveli neophodno je da svaki pojedinac bude svjestan sopstvene odgovornosti za svoje, zdravlje svoje porodice i sugrađana. Apelovali su na građane da nose maske, održavaju higijenu ruku, poštuju fizičku distancu i sve naredbe koje se odnose na rad u uslovima pandemije.

"U našem gradu trenutno su 223 aktivna slučaja virusa Covid-19, a prije samo deset dana taj broj je bio devet puta manji, i jedan od najnižih u državi u odnosu na broj stanovnika. Tokom protekle dvije sedmice evidentan je značajan skok broja aktivnih slučajeva, pregleda u Covid ambulantama, kao i broj testiranih građana, što pokazuje ozbiljnost epidemiološke situacije u gradu i da postoji visok nivo lokalne transmisije infekcije. Ako se nastavi ovakav trend obolijevanja, doći ćemo u situaciju da Herceg Novi bude zatvoren, medicinski radnici preopterećeni, a ambulante i bolnice bez kapaciteta da svima pruže adekvatno liječenje. Zato pozivamo građane da daju svoj doprinos i ne ignorišu mjere epidemiologa", navodi se u saopštenju Opštine.

U Herceg Novom je pooštrena kontrola poštovanja mjera za suzbijanje infekcije virusom Covid-19. Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora, kako je saopšteno, svakodnevno nadzire stanje na terenu, posebno kada su u pitanju nošenje zaštitnih maski, javni prevoz, rad ugostiteljskih objekata i trgovina.

Kontrola rada ugostiteljskih objekata
Kontrola rada ugostiteljskih objekatafoto: Opština Herceg Novi

"Služba zaštite i spašavanja zadužena je za dezinfekciju javnih površina u najfrekventnijim dijelovima grada, što je dogovoreno da bude obavljano tokom noći, kada nema prolaznika. Tokom proteklog vikenda urađena je dezinfekcija glavnog gradskog trga, prostora oko zgrade Opštine i glavne Pošte, u dva navrata oko Doma zdravlja, kao i oko Centra bezbjednosti, Osnovne škole "Dašo Pavičić" i na trasi od semafora na Toploj do bolnice u Meljinama. Večeras slijedi dezinfekcija na prostoru Savine, oko Srednje škole i Osnovne škole “Milan Vuković”, a tokom narednih dana i u drugim dijelovima grada".

Iz Opštine su naveli i da tokom proteklih dana nije došlo do uvećanja broja pozitivnih slučajeva u lokalnoj upravi.

"U svim lokalnim preduzećima stanje je stabilno i ona svoje poslove obavljaju redovno. U lokalnoj upravi, kao i u službama i preduzećima rad je prilagođen aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i pauziran je prijem stranaka, kako bi bila smanjena mogućnost širenja zaraze. Građani se upućuju da svoje zahtjeve i predloge dostavljaju mejlom ili putem telefona. Građanski biro Opštine Herceg Novi radi sa strankama radnim danima od 08 do 13 sati, s tim što se posebno vodi računa o broju stranaka koje mogu biti primljene u službene prostorije, na način da istovremeno u prostoriji ne može biti više od dvije stranke", navodi se u saopštenju.

Bonus video: