program "romacted"

Alati za romsko-egipćansku zajednicu u Bernaama

Za 50 korisnika uručeno 125 komada električnih i ručnih alata ukupne vrijednosti oko tri i po hiljade eura

4153 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO Mladi Romi
Foto: NVO Mladi Romi

Nevladina organizacija Mladi Romi kroz ROMACTED program koji finansiraju Evropska unija i Savjet Evrope je u subotu, 7. novembra posjetila romsko-egipćansku zajednicu u Beranama.

"Na osnovu ličnih zahtjeva pojedinaca, a radi poboljšanja njihovih izvora prihoda, tom prilikom je za 50 korisnika uručeno 125 komada električnih i ručnih alata ukupne vrijednosti 3.541,09 eura bez PDV-a", navodi se u saopštenju te NVO.

Cilj ROMACTED programa je, kako navode, između ostalog osnaživanje romsko-egipćanske zajednice na lokalnom nivou. "Upravo zato NVO Mladi Romi je, osluškujući te potrebe, odlučila da doprinese RE zajednici na ovaj način. U Beranama je mali broj zaposlenih pripadnika RE populacije, a ostali članovi zajednice bave se privatnim fizičkim poslovima, rade za dnevnicu, prikupljaju sekundarne sirovine i slično."

Proteklog mjeseca, kako navode iz NVO Mladi Romi, ta organizacija je u OŠ „Radomir Mitrović“ u Beranama svečano otvorila kancelariju za saradnike u socijalnoj inkluziji RE u obrazovanju, koja je opremljena uz podršku ROMACTED programa.

"Savjet Evrope i NVO Mladi Romi su u saradnji sa Opštinom Berane i drugim relevantnim akterima inicirali i kreirali novi Lokalni akcioni plan za integraciju Roma i Egipćana za period 2019-2023. koji je usvojen. Navedeni dokument predstavlja platformu lokalne politike prema svim važnim pitanjima koja su od značaja za suštinsku i održivu integraciju romske i egipćanske zajednice u javni život i razvoj opštine. NVO Mladi Romi će i u narednom periodu u sklopu svojih redovnih aktivnosti nastaviti da podržava RE zajednicu u Beranama", zaključuje se u saopštenju.