Skupština dala zeleno svjetlo

Carević da u ime Opštine preuzme Marovićevu djedovinu po upola manjoj cijeni

Javna izvršiteljka zakazala je bila krajem oktobra prodaju imovine starijeg Marovića po početnoj cijeni od 142 hiljade eura, čime bi se namirio dio preostalog duga od 868 hiljada eura. Prvo ročište je odloženo za kraj ovoga mjeseca, kada će biti ponovo ponuđena djedovina Svetozara Marovića

22441 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Skupština opštine Budva, glasovima odbornika koalicije “ Za budućnost Budve” i Demokrata dala je ovlašćenje gradonačelniku Marku Careviću da Opština, ukoliko ne bude zainteresovanih na drugom ročištu za prodaju imovine odbjeglog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, preuzme nekretnine po upola manjoj cijeni. Protiv su glasali odbornici SDP i Građanskog pokreta URA.

Slično je Skupština opštine uradila i prije dvije godine u slučaju Miloša Marovića, kada je takođe Carević, pošto nije bilo zainteresovanih, na drugom ročištu preuzeo hektar zemlje mladjeg Marovića za 225 hiljada eura, što je bila upola manja cijena.

Javna izvršiteljka zakazala je bila krajem oktobra prodaju imovine starijeg Marovića po početnoj cijeni od 142 hiljade eura, čime bi se namirio dio preostalog duga od 868 hiljada eura. Prvo ročište je odloženo za kraj ovoga mjeseca, kada će biti ponovo ponuđena djedovina Svetozara Marovića.

Kako je pojasnio sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac ovlašćenje predsjedniku se daje, jer ukoliko ne bi bilo zainteresovanih na drugom ročištu za kupovinu, onda bi na trećem ročištu tom imovinom koja je procijenjena na 142 hiljade eura, Marović namirio kompletnu novčanu kaznu, a Opština višestruko oštećena.

On je naveo da je ponovljeno ročište zakazano za 27. novembar, te da je potrebno da Skupština da ovlašćenje predsjedniku.

Odbornik URA Blažo Rađenović kazao je da imaju rezervni stav i mišljenje.

“ Nepokretnosti koje vidimo se odnose na katastarsku opštinu Krimovica , upitno je kome je to potrebno u ovoj situaciji kada su prihodi umanjeni. Nama su potrebna sredstva, a ne nepokretnosti, jer sve one nepokretnosti koje smo do sada preuzeli vrijednost im je manja od one koja im je predstavljena”, kazao je Rađenović.

Prema njegovim riječima saglasnost je veoma upitna i treba je povući sa dnevnog reda.

Gojko Liješević ( Demokrate) upitao zbog čega se imovinom u Krimovici koja je u kotorskoj opštini naplaćuje dug.

Plamenac je objasnio da nije bitno da li je imovina u obuhvatu budvanske opštine, već to što je sud nju uzeo kao garanciju i da je procjena realna.

“ Zakonsko rješenje je takvo, da na drugom ročištu se umanjuje cijena za pola, ukoliko ne bude kupaca, Opština može da je preuzme za 71 hiljada eura, za koliko će biti umanjen ostatak duga. Ako to ne učini, onda na trćem... šestom ročištu u slučaju da nema kupaca, Opština može preuzeti imovinu, ali po cijeni ukupnog preostalog duga”, kazao je Plamenac.

Vd šefa kabineta predsjednika Opštine, Nikoka Jovanović kazao je da ukoliko SO ne da saglasnost, ta imovina bi po upola manjoj cijeni mogla završiti kod povezanih lica bliskim Maroviću. On je kazao da se može raspravljati o sporazumu o priznanhu krivice Marovića i da li je Opština njime oštećena, ali je donošenje odluke o davanju ovlašćenja, potrebna kako bi se zaštotili interesi lokalne uprave.

Podsjećamo, nekadašnji visoki funkcioner DPS-a bio je dužan da do 10. oktobra 2017. godine - na šta je obavezan presudom podgoričkog Višeg suda, nakon postizanja sporazuma o priznaju krivice pred Specijalim tužilaštvom, nadoknadi štetu od 1.096.481 euro.

Na ponovljenom prvom ročištu, na prodaji će se za 73.819,20 eura naći 1.013 kvadata zemlje na Jazu, na koju je Marović upisan kao sukorisnik dijela. Na prodaji je i druga parcela od 589 kvadrata za 40.994 eura, a Marović je vlasnik polovine.

Na dobošu su i tri parcele, šuma u Krimovici, od 1.274, 615 i 2190 kvadrata za 15.852, 27 eura, na koje Marović ima četvrtinu vlasništva.Za 11.966 eura prodaje se i imovina u Krimovici, lokalitet Dubraljevina, gdje je Marović upisan kao vlasnik osmine - livade od 1.311 kvadrata, vikendice od 51 kvadrata, pašnjaka od 249, 182 i 250 kvadrata, šume od 3.115 kvadrata, tri vikendice od 68, 89 i 107 kvadrata i šume od 250 kvadrata.Marović je uhapšen u decembru 2015. da bi u maju naredne godine bio pušten iz spuškog zatvora, nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum, koji je verifikovao Viši sud.Nakon toga on odlazi u Beograd, od kada mu se “gubi svaki trag“, jer srpske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kim je Crna Gora raspisala potjernicu.Opština Budva u februru 2019. preuzela je hektar zemlje u zaleđu plaže Jaz, vlasništvo Miloša Marovića, za 225.000 eura.

Preporučujemo za Vas