Crkva povukla zahtjev za gradnju hrama u Budvi

Na odluku da započne gradnju svakako je uticao i poslovni aranžman SPC sa HDL, jer je Mitropolija susjednu parcelu ustupila u dvodecenijski zakup trgovačkom lancu, koji privodi kraju radove na gradnji jednospratnog poslovno-trgovačkog centra

42202 pregleda 286 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Printsceen
Foto: Printsceen

Mitropolija crnogorsko-primorska odustala je od zahtjeva za davanje saglasnosti na idejno rješenje najvećeg hrama na crnogorskoj obali - hrama Svetog apostola i jevanđeliste Marka, koji treba da se gradi na mjestu sadašnje gradske kapele u Budvi, na crkvenoj zemlji između crkve Sveta Petka i budućeg poslovno-trgovačkog centra HD Laković.

Vršilac dužnosti glavnog gradskog arhitkte Vladan Stevović, nakon što je dobio podnesak od Srpske pravoslavne crkve da odustaje od zahtjeva, obustavio je postupak.

Mitropolija, kako je “Vijestima“ rečeno, moraće da uradi urbanistički projekat za tu lokaciju, kako to predviđa Detaljni urbanistički plan “Podkošljun“, na šta ih je uputio i prethodni v.d. glavnog gradskog arhitekte Mladen Ivanović, koji je krajem jula odbio da da saglasnost na hram.

Admnistracija Marka Carevića nedavno je promovisala projekat hrama i javno na društvenim mrežama najavila i brzi početak gradnje.

Po svemu sudeći, početak gradnje se odlaže, ali ne i otvaranje velikog poslovno-trgovačkog centra HDL, koji je izgrađen na crkvenoj zemlji, tik do kapele, na čijem mjestu je planirana gradnja.

Radovi na trgovačkom kompleksu se privode kraju, a pored same kapele se već gradi veliki parking. U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine na zemljišnom kompleksu, čiji je titular Dobro crkve Sveta Petka, uknjižen je krajem oktobra jednospratni poslovno-trgovački kompleks.

“Vijesti“ su imale uvid u list nepokrernosti u kome stoji da je u prvoj etaži podruma garaža od 1.326, te nestambeni prostor od 633 kvadrata. U prizemlju je poslovni prostor od 1.291 kvadrat, a na prvom spratu poslovni prostor od 1.161 kvadrat, kao i dva stambena prostora od po 47 i 55 kvadrata. Na svakoj nekretnini kao teret ubiželjeno je pravo zakupa na 20 godina, po osnovu ugovora o zajedničkoj gradnji koji su zaključili HDL i Mitropolija. Carevićeva administracija je prije nasilne smjene davala podršku Mitropoliji da započne gradnju hrama, uz obećanje da će Opština sa svoje strane sa crkvene zemlje ukloniti gradsku kapelu i premjestiti je stotinjak metara dalje u okviru groblja, kako bi se oslobodila parcela za gradnju hrama.

Na odluku da započne gradnju svakako je uticao i poslovni aranžman SPC sa HDL, jer je Mitropolija susjednu parcelu ustupila u dvodecenijski zakup trgovačkom lancu, koji privodi kraju radove na gradnji jednospratnog poslovno-trgovačkog centra.

Nekadašnja glavna gradska arhitektica Ana Samardžić prošle godine dala je saglasnost na idejno rješenje poslovno trgovačkog kompleksa HDL. Idejnim rješenjem predviđene su dvije faze - jedna koja podrazumijeva gradnju jednospratnog poslovno-trgovačkog centra i druga faza koja predviđa gradnju II, III, IV i V sprata sa ukupno 59 stanova.

Da bi HDL mogao da izgradi supermarket bilo je potrebno kompletiranje parcele, pa je početkom novembra 2018. Skupština opštine, tijesnom odborničkom većinom, dala zeleno svjetlo lancu supermarketa da im se za 154 hiljada eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje.

Zeleno svjetlo da se gradi supermarket dalo je deset odbornika vladajuće koalicije i to šest iz redova DF, tri iz Crnogorske, SNP i nezavisni odbornik Stevan Džaković. Protiv je bilo devet odbornika – sedam Demokrata, nezavisna odbornica Dragana Vujović i odbornica URA Božena Jelušić. Bukvalno je glas jednog odbornika prevagnuo da se HDL proda opštinska zemlja.

Uz hram planiran i vrtić

Saborni hram, u prvobitnom idejnom rješenju, trebalo je da bude kapaciteta 500 do 700 ljudi i kao takav bio je planiran kao centralno dominantna građevina u sklopu duhovno-sakralnog kompleksa kod postojećeg hrama Svete Petke, krstionice Svetog Jovana i parohijskog doma.

“Hram ima dužinu 31,65, širinu 26,8 metara, a ukupna visina hrama od platoa do vrha krsta kupole je 24,48 metara. Objekat hrama osmišljen je kao trobrodna bazilika po ugledu na ranohrišćanske bazilike poput kojih osnova ima formu upisanog krsta“, navodi se u idejnom rješenju“, piše u prvobitnom idejnom rješenju.

Interesantno je da je u okviru kompleksa planirana u drugoj fazi i gradnja vrtića “Heruvim”.

Bonus video: