„Greške smo napravili, hajde da ih ispravljamo dok još imamo vremena"

Udruženje Roditelji: Donosioci odluka ozbiljno da se pozabave obrazovanjem djece

Iz Udruženja Roditelji rekli su da je mnogo onih kojima je ova tema izuzetno važna i koji imaju konkretne predloge i ideje

3680 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Udruženje Roditelji apelovalo je na sadašnje i buduće donosioce odluka da se, dok rješavaju goruća pitanja i probleme u Crnoj Gori, ozbiljno pozabave obrazovanjem djece.

Iz tog nevladinog udruženja u otvorenom pismu donosicima odluka naveli su da djeca čekaju da se zaustavi eskperimentisanje njihovim obrazovanjem, koje, kako su kazali, traje već neko vrijeme.

„Sadašnji i budući donosioci odluka, dok rješavate goruća pitanja i probleme u našoj zemlji kojih nam ne nedostaje, dok se pripremate da se njima bavite i planirate ključne ciljeve, molimo vas ne dozvolite više ni dan da prođe da se ozbiljno ne pozabavite obrazovanjem djece“, navodi se u pismu.

Iz Udruženja Roditelji rekli su da je mnogo onih kojima je ova tema izuzetno važna i koji imaju konkretne predloge i ideje.

Kako su naveli, sa svih strana stižu apeli i konkretni predlozi, ali duboko zabrinjava utisak da se sve to stavlja već predugo na čekanje.

„Greške smo napravili, hajde da ih ispravljamo dok još imamo vremena, jer uskoro može biti kasno. Ne zaboravite da su naša djeca naše ogledalo i da nemamo pravo da ih krivimo za bilo šta. Oni će samo živjeti rezultate našeg sadašnjeg (ne)rada“, stoji u otvorenom pismu.

Iz Udruženja Roditelji apelovali su na donosioce odluka da shvate da je obrazovanje djece najvažnija tema u svakoj situaciji i da odnos društva prema tome kako će djeci omogućiti da se obrazuju i uče u normalnim i kriznim situacijama, direktno utiče na svaki društveni segment.

„Zdravlje je važno jer ako nam djeca nijesu zdrava sve je uzalud. Ekonomija je važna i za djecu, jer njihovi roditelji moraju da rade da bi njima obezbijedili osnovne uslove za život. Politika je važna jer bi ta ista politika trebalo da se bavi i zaštitom prava djece, ali obrazovanje je od posebne važnosti“, navodi se u pismu.

Iz Udruženja Roditelji kazali su da je đacima u Crnoj Gori oduzet cijeli mjesec školovanja zbog, kako su naveli, političkih dešavanja, izbora i pripreme izbora, „uz opravdanje da želimo da ih zaštitimo i spriječimo da se ne zaraze koronavirusom i ne šire infekciju dalje“.

Kako su rekli, važno je znati da je u tom mjesecu, bilo više nego tri puta manje aktivno zaraženih koronavirusom nego sada. „U tom mjesecu su im i roditelji pošteđeni prava na plaćeno odustvo koje im je bilo obećano, a sve zbog toga što su nadležne institucije prebacivale odgovornost s jedne na drugu“, stoji u otvorenom pismu.

Iz Udruženja Roditelji rekli su da je u oktobru uspostavljen sistem, „pa smo, između ostalog, djecu koja žive u djelovima zemlje u kojima su škole poluprazne natjerali da se školuju od kuće, ne razmišljajući o tome da li imaju tablet, računar, internet ili struju“.

Prema njihovim riječima, taj sistem nametnut je za sve, bez obzira na okolnosti i uslove u opštinama u kojima djeca žive i u kojima su njihove škole. „Izmislili smo i primijenili sistem semafora koji zatvara škole i za dio onih koji su u njih išli, ali ih u te iste škole šaljemo svako malo na konsultacije i provjere znanja“, navodi se u otvorenom pismu.

Dodaje se da su djeca pred računarima i tabletima, iako im uzrast ne dozvoljava toliko da pred njima sjede, ali ni da budu "tehnološki magovi" da bi mogli normalno da prate nastavu.

„U praćenju nastave i učenju, i mlađima i starijima, prolaze sati i gotovo cijeli dani, zatrapavaju se testovima iz više predmeta u toku jednog dana jer Pravilnike tumačimo kao preporuke, domaće dobijaju da rade i u večenjim satima i vikednom“, kazali su iz Udruženja Roditelji.

Kako su rekli, djeci sa posebnim obrazovnim potrebama obezbijeđeni su asistenti na daljinu, a „podrazumijevaju se roditelji na blizinu jer bez njih ne mogu sami da prate onlajn nastavu“.

„Najsiromašnijima nosimo školske materijale kod kuće, a očekujemo da telepatski komuniciraju sa učiteljima/nastavnicima/profesorima“, piše u otvorenom pismu.

Iz Udruženja Roditelji kazali su da nastavnici ne mogu sve da stignu, jer su zatrpani poslom i imaju svoje porodice i živote koje ne uspijevaju da usklade.

I oni, kako se navodi, imaju važne poruke za nadležne institucije baš kao i roditelji i djeca, "ali ih ne čuju".

„U svemu ovome, ni oni, ni djeca, ni roditelji, ni relavantne međunarodne i domaće organizacije i institucije nijesu uvažene ni u procesu planiranja, a ni kada je došlo vrijeme da se greške ispravljaju“, piše u otvorenom pismu.

Preporučujemo za Vas