Regionalni vodovod: Herceg Novi do 20. decembra na regionalnom sistemu vodosnabdijevanja

Već skoro polugodišnje prekopavanje jedne kolovozne trake Jadranske magistrale u Tvtu kroz naselja Seljanovo, Donja lastva i Opatovo, prouzrokovalo je velike probleme žiteljima ovog dijela te opštine koji su se zbog toga žalili i lokalnoj upravi Tivta

3252 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Herceg Novi će do 20. decembra biti priključen na regionalni sistem vodosnabdijevanja, jer se do tada očekuje završetak izgradnje nedostajućeg dijela cjevovoda na području tivatske opštine.

Potvrdili su to iz preduzeća Regionalni vodovod Crnogorsko primorje iz Budve, a koje je investitor izgrađuje nedostajućih 3,2 kilometra cjevovoda na potezu od prekidne komore Pod Kuk do Opatova u Tivtu.

Radovi vrijedni 1,8 miliona eura počeli su u maju, a prema prvobitnom planu, trebalo je da budu okončani do 20. oktobra.

To se međutim, nije desilo, a iz Regionalnog vodovoda pravdaju se izazovnom konfiguracijom terena u kojem se radovi izvode i lošim vremenskim uslovima koji su uticali na varilačke i radove na nasipanju i sabijanju materijala u rovovima u kojima su već postavljene nove cijevi.

"Posao se izvodi na veoma složenoj dionici, ispod nivoa mora, gdje postoje podzemne vode duž saobraćajnice a koju smo uspjeli da jednim optimalnim režimom saobraćaja, u što je moguće manjoj mjeri opterećujemo zbog građana", poručili su iz Regionalnog vodovoda.

Već skoro polugodišnje prekopavanje jedne kolovozne trake Jadranske magistrale u Tvtu kroz naselja Seljanovo, Donja lastva i Opatovo, prouzrokovalo je velike probleme žiteljima ovog dijela te opštine koji su se zbog toga žalili i lokalnoj upravi Tivta.

U međuvremenu, izvođač radova konzorcijum "Indel Inženjering-Ramel-Civil Engineer" je krajem prošle nedjelje postavljenjem novog završnog sloja asfalta na do tada prekopanoj donjoj kolovoznoj traci, ponovno osposobio za saobraćaj dio Jadranske magistrale na potezu od kružnog toka na Seljanovu do skretanja za Bokešku ulicu, u dužini od oko 300 metara.

Na potezu od kruševačkog odmarališta do iza skretanja za Gornju Lastvu još oko pola kilometra dužine magistrale i dalje je raskopano, kao što je i slučaj sa par stotina metara dužine ove saobraćajnice na Bašićima.

Na tim mjestima saobraćaj se odvija naizmejnično jednom trakom uz regulaciju privremene semaforske signalizacije. Radnici konzorcijuma "Indel Inzenjering-Ramel-Civil Engineer" tek treba da počnu prekopavanje još oko 200 metara dužine magistrale na potezu od kružnog toka na Seljanovu prema centru grada, do mjesta gdje se cjevovod iz prekidne komore "spušta" do te ceste, kao i postavljanjnje cijevi u rovu na samom brdašcu prema Pod Kuku.

Imajući u vidu obim preostalog posla kao i sporu dosadašnju dinamiku ovih radova, teško da će se sve to završiti do 20.decembra kada bi prema najavama iz Regionalnog vodovoda, ovaj nedostajući dio cjevovoda trebao da bude gotov i njime oko 200 sekundih litara vode iz regionalnog vodovodnog sistema, proslijeđeno prema opštini Herceg Novi.

Bonus video: