Manifestacija "Dani Mila Boškovića" u Kolašinu

"Nastavak je promocije zavičajnih pisaca koju su Centar za kulturu i Narodna biblioteka započeli tokom 2019. godine. Očekuje se da rezultat ove manifestacije bude oživljavanje djela lokalnog stvaraoca, nepravedno zapostavljenog u sredini iz koje je potekao”, saopštili su organizatori

3148 pregleda 2 komentar(a)
"Dani Mila Boškovića", Foto: Centar za kulturu Kolašin
"Dani Mila Boškovića", Foto: Centar za kulturu Kolašin

Manifestacija „Dani Mila Boškovića, koju organizuje kolašinski Centar za kulturu i Narodna biblioteka “Ljubo Anđelić”, počela je raspisivanjem konkursa za pjesnike i pjesnikinje iz Crne Gore i regiona. Kako su objasnili organizatori, pravo učešća imaju književni stvaraoci mlađi od 37 godina.

Bošković je rođen u Kolašinu 1937. godine, a umro je u Podgorici 1974. Diplomirao je na Filizofskom fakultetu u Beogradu. Objavio je preko 20 knjiga poezije i proze i ostavio više knjiga u rukopisu.

Njegov roman „Ikar sa Itake“ uvršten je u ediciju „Roman u Crnoj Gori“te u „Antologiju crnogorske kratke priče“, a poezija mu je ušla u antologiju „Crnogorska poezija XX vijeka“ – Poetika Montenegrina. Zastupljen je i u više antologija jugolovenske književnosti kao i u svjetskoj “Antologiji ljubavne poezije”. Pojedini književni kritičari za Boškovića su napisali da je “najznačajniji pjesnik i prozni pisac u XX vijeku iz kolašinskog kraja i autentičan književni glas u crnogorskoj literaturi”.

“Manifestacija „Dani Mila Boškovića“ nastavak je promocije zavičajnih pisaca koju su Centar za kulturu i Narodna biblioteka započeli tokom 2019. godine. Očekuje se da rezultat ove manifestacije bude oživljavanje djela lokalnog stvaraoca, nepravedno zapostavljenog u sredini iz koje je potekao”, saopštili su organizatori.

Planirano je da ta kulturna manifestacija postane tradicionalna, “jer je vezana za ime i djelo jednog od najistaknutijih zavičajnih pisaca Kolašina i okoline”. Podržana je od Ministarstva kulture i Opštine Kolašin.

Bonus video: