Deponija Maljevac

EPA: Nismo dobili obavještenje EPCG

EPA: Do kraja novembra ističe 20.000 radnih sati Termoelektrane, proizvodnja tek nakon rekonstrukcije

2116 pregleda 0 komentar(a)
Ostaje problem sa ispuštanjem vode: Termoelektrana, Foto: Green Home
Ostaje problem sa ispuštanjem vode: Termoelektrana, Foto: Green Home

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine (EPA), kako tvrde iz te institucije, do danas nije dobila zvanično obavještenje od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i drugih nadležnih institucija, vezano za aktuelnu situaciju na deponiji Maljevac, usljed porasta nivoa vode, te zahtjev za njeno ispuštanje u rijeku Vezišnicu na kontrolisan i ekološki prihvatljiv način.

“Vijesti” su objavile tvrdnje ekologa da je EPCG od Uprave za inspekcijske poslove i drugih nadležnih službi zatražila da odobre ponovno ispuštanje otpadnih voda u rijeku Vezišnicu na kontrolisan i ekološki prihvatljiv način, zbog porasta nivoa vode na deponiji Maljevac. Iz EPCG su to demantovali i naveli da su svom obraćanju Upravi i drugim nadležnim službama tražili inspekcijsku kontrolu kako bi se iznašlo rješenje za regulaciju nivoa vode na deponiji. Ventil je, nalogom Ekološke inspekcije, blindiran nakon velikog pomora ribe u julu prošle godine, za šta je u toku sudski postupak.

Iz EPCG su se pozvali na integrisanu dozvolu za rad Termoelektrane, koju je izdala EPA, u kojoj je prepoznato generisanje otpadnih voda na određenim lokacijama, među kojima su i one sa Maljevca.

“Integrisana dozvola izdata Termoelektrani, u skladu je sa programom mjera prilagođavanja postojećeg postrojenja, koje u tom momentu nije ispunjavalo zakonom propisane granične vrijednosti, emisije polutanata u vazduh i vodu. Potvrđujemo da je integrisana dozvola prepoznala sve otpadne vode koje se generišu u postrojenju TE. Tačkom 3.7 Programa mjera predviđeni su rokovi za početak i završetak izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U skladu sa tim, napominjemo da je kao rok za početak izgradnje ovog postrojenja navedena 2019. godina, ali ne i kao rok za donošenje odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju postrojenja, kako navode iz EPCG”, saopštili su iz Agencije.

Oni navode da je integrisanom dozvolom rad Termoelektrane ograničen na ukupno 20.000 radnih sati, u periodu od 1. januara 2018. godine do 31. decembra.2023. godine, a shodno odluci Ministarskog savjeta Energetske zajednice.

“Prema informacjama koje posjedujemo, očekuje se da će Termoelektrana do kraja ovog mjeseca iskoristiti svih 20.000 radnih sati, što znači da sa daljom proizvodnjom može nastaviti tek nakon završene rekonstrukcije postrojenja. U cilju adekvatnog sagledavanja problema i iznalaženja najprihvatljivijeg rješenja, Agencija je spremna da svojim kapacitetima, a u skladu sa svojim nadležnostima i stručnim znanjem, kroz saradnju sa drugim relevantnim institucijama, pomogne u prevazilaženju novonastale situacije”, navode iz Agencije.

Iz Agencije podsjećaju da se kroz Zakon o odgovornosti za štetu u životnoj sredini može pokrenuti postupak za utvrđivanje neposredne opasnosti, a u odnosu na postojeće stanje deponije Maljevac.

“Tim postupkom se daje mogućnost razmatranja i dobijanja mjera od nadležnog organa za upravljanje vandrednim situacijama, kao jednog od rješenja za sprječavanje potencijalne štete na životnu sredinu”, saopšteno je iz Agencije.