Amfilohije: Kosovo je žila kucavica Crne Gore i Srbije, ne samo Srbije

Amfilohije je naveo da je apel za odbranu Kosova i Metohije, "koji ovih dana napadaju u beogradskim medijima pisan zbog brige za Kosovo i Metohiju, a ne protiv bilo koga"
57 komentar(a)
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
Ažurirano: 09.01.2018. 08:40h

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije kazao je da "nikome ne može da se preda Kosovo i Metohija, jer je Kosovo i Metohija žila kucavica Crne Gore i Srbije".

"Kosovo je žila kucavica Crne Gore i Srbije, ne samo Srbije“, kazao je Amfilohije u manastiru Morača.

Dodao je da je apel za odbranu Kosova i Metohije, "koji ovih dana napadaju u beogradskim medijima pisan zbog brige za Kosovo i Metohiju, a ne protiv bilo koga".

Amfilohije je naveo da su 1943. godine "po instrukcijama Josipa Broza crnogorski komunisti Pavle Jovićević i Andrija Mugoša s Enverom Hodžom u Bujanu dogovorili stvaranje albanske republike kao jedne od balkanskih socijalističkih republika u čiji sastav je trebala da uđe teritorija Kosova i Metohije koja je u tom trenutku bila pod Musolinijevom vlašću".

"Kasnije, nakon rata, Petar Stambolić je toj teritoriji pridodao dio Srbije do Kopaonika i sad oni na osnovu toga tamo prave državu. A ovi u Beogradu to prihvataju. I sad smo mi koji se tome protivimo i u Crnoj Gori i u Srbiji kao izdajnici, a oni su kao spasioci. Neka im Bog da pameti i razuma. Ne može se Kosovo i Metohija dati nikome", rekao je Amfilohije.

On se našao na meti kritika političkog vrha Srbije zbog izjave da se boji da politika predsjednika Srbije "vodi izdaji Srbije i Kosova", kao i da se Aleksandar Vučić promijenio.

Bonus video: