uputio telegram saučešća povodom smrti crnogorskog slikara

Bogdanović: Vujoševića ćemo pamtiti kao vrsnog pedagoga i publicistu, ne samo kao umjetnika

"Esejističkim radom i likovnim kritikama nesebično doprinosio promociji i prezentaciji cjelokupne crnogorske likovne scene“, navodi se u telegramu

4509 pregleda 7 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Vlada Crne Gore
Bogdanović, Foto: Vlada Crne Gore

Smrt Nikole Vujoševića veliki je gubitak za crnogorsku likovnu umjetnost i kulturu. Bio je umjetnik osobene estetike kome su crnogorski motivi i prepoznatljivi, jedinstveni i krševiti predjeli Morače i Platija bili neiscrpna inspiracija. Slikarskim umijećem i kolorističkom virtuoznošću, posvećeno i dosljedno prenosio nam je svu ljepotu pejzaža koja odlikuje crnogorsko podneblje.

To se navodi u telegramu koji je povodom smrti jednog od najznačajnijih crnogorskih slikara ministar kulture Aleksandar Bogdanović, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

"Pored izuzetnog stvaralačkog opusa koji nam je ostavio u nasljeđe kao trajno nacionalno blago i nauk na kojem će se temeljiti znanje budućih generacija mladih umjetnika, pamtićemo ga i kao vrsnog pedagoga i publicistu, koji je esejističkim radom i likovnim kritikama nesebično doprinosio promociji i prezentaciji cjelokupne crnogorske likovne scene“, navodi se u telegramu saučešća.

Ministar Bogdanović, dodaju iz Ministarstva kulture, podsjetio je da je životni i umjetnički put Nikole Vujoševića obilježen brojnim uspješnim izložbama i djelima, zbog kojih je zavrijedio mnoga stručna i državna priznanja i nagrade, među kojima je i status istaknutog kulturnog stvaraoca.

„Pamtićemo ga i kao velikog čovjeka koji je časno i ponosno nosio crnogorsko ime, a njegovo iskustvo biće nam dragocjena pouka o tome kako se dostojno gradi, čuva i predstavlja svoj narod i država. Neizmjerno žalim zbog njegovog odlaska i, uz zahvalnost velikom umjetniku na nemjerljivom doprinosu crnogorskoj likovnoj i kulturnoj sceni, njegovoj porodici, prijateljima i umjetničkoj zajednici upućujem izraze iskrenog saučešća“, rekao je Bogdanović.

Preporučujemo za Vas