Od danas obavezne zimske gume

Minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u ovom periodu je 4mm

16021 pregleda 151 reakcija 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: apres-vente-auto.com
Ilustracija, Foto: apres-vente-auto.com

Od danas pa do prvog aprila sljedeće godine obavezna je upotreba zimskih guma, saopšteno je iz Uprave policije.

"Članom 132. Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisano je da u periodu od 15. novembra do 1. aprila sva vozila kategorija M i N (vozila za prevoz putnika i vozila za prevoz tereta) koja učestvuju u saobraćaju za vrijeme zimskih uslova (sniježnih padavina ili kad se na kolovozu nalazi snijeg, led ili poledica) moraju na svim točkovima imati pneumatike za zimsku upotrebu", saopšteno je iz Uprave policije.

Minimalna dubina šare na gazećoj površini pneumatika koji se koriste u ovom periodu je 4mm.

Za pojedine vrste i kategorije vozila na određenom putu ili dijelu puta,u određeno vrijeme, obaveza upotrebe pneumatika za zimsku upotrebu može se utvrditi bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

"U Službenom listu Crne Gore, broj 10/2020 od 14. novembra 2020. godine objavljena je Naredba o vremenskom periodu i putu odnosno djelovima puta na kojima je obavezna upotreba pneumatika za zimsku upotrebu, u periodu od 15. novembra do 1. aprila, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi. To znači, kada se vozač kreće ne dijelu puta koji je obuhvaćen Naredbom, na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu, na svim točkovima, minimalne dubine šare 4 mm. Takođe, kada na ostalim djelovima i dionicama puta koji nijesu obuhvaćeni Naredbompostoje zimski uslovi (sniježne padavine, na kolovozu snijeg, led ili poledica), na vozilu moraju biti pneumatici za zimsku upotrebu na svim točkovima. Ukoliko se vozač kreće putem ili dionicom puta koji nije obuhvaćena Naredbom, a na kolovozu nijesu zimsku uslovi, na vozilu ne moraju biti zimski pneumatici. Za vozila kategorije M2, M3, N2 i N3 (lake i teške autobuse, srednja i teška teretna vozila) obavezni dio zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu. Na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa klinovima. Imajući u vidu trenutne meteo uslove, relativno visoke temperature za ovo doba godine, te da na putevima u Crnoj Gori još uvijek nijesu zimski uslovi, službenici saobraćajne policije će u narednim danima, dok se meteo uslovi ne promjene, kroz preventivne aktivnosti, upozoravati vozače na obavezu posjedovanja i korišćenja zimske opreme", piše u saopštenju Uprave policije.

Apeluju na sve učesnike u saobraćaju da iskoriste trenutne povoljne meteo uslove i svoja vozila pripreme za vožnju u zimskim uslovima i na taj način, pored obaveze poštovana zakona, doprinesu svojoj, bezbjednosti svojih saputnika i ostalih učenika u saobraćaju.

Bonus video: