Nikšić: Dom grade, a već traže radnike

Raspisan konkurs za prijem 41 radnika u Domu za stare u Nikšiću koji sa radom počinje na proljeće

8691 pregleda 12 komentar(a)
Bivša kasarna postaje Dom za stare, Foto: Svetlana Mandić
Bivša kasarna postaje Dom za stare, Foto: Svetlana Mandić

Dom za stare u Nikšiću, čija je vrijednost oko 5,4 miliona eura, trebalo bi da bude završen na proljeće naredne godine, a ta Javna ustanova je prije dva dana raspisala oglas za prijem 41 radnika.

Traže se stražari, magacioner, kuvar, higijeničari, radnik u vešeraju…, najviše medicinskog osoblja, ali i administrativni i računovodstveni radnici.

Direktor Doma, ustanove koju je Vlada osnovala 24. septembra ove godine, dr Veselin Bulatović, nekadašnji direktor Doma zdravlja Nikšić, kazao je “Vijestima” da je raspisan konkurs za prijem trećine od potrebnih radnika, kako je planirano sistematizacijom.

“Riječ je o specifičnoj ustanovi, tako da smo morali da raspišemo konkurs za prijem onih radnika koji su neophodni prije nego Dom počne da radi. Ti radnici, posebno medicinsko osoblje, moraju da prođu adekvatnu obuku kako bi na proljeće svi zajedno spremno dočekali prve korisnike Doma“, kazao je Bulatović.

Njega je Upravni odbor, u čijem sastavu su Radoš Šućur, Maja Marojević i Marija Perović, 27. oktobra jednoglasno izabrao za direktora Doma.

Veselin Bulatović
Veselin Bulatovićfoto: Svetlana Mandić

Pored njega, za to mjesto su konkurisala još tri kandidata.

“Smještaj u objektima koji će biti rekonstruisani tokom prve faze je namijenjen raseljenim osobama. Još uvijek ne znamo koliko takvih osoba imamo, tako da ćemo do otvaranja Doma sa njima stupiti u kontakt, razgovarati i, zajedno sa Centrom za socijalni rad, uraditi procjenu zainteresovanih korisnika“, kazao je Bulatović.

Kompleks Doma, na kome su radovi započeti sredinom septembra prošle godine, adaptacijom pet ruiniranih objekata bivše kasarne ispod Trebjese, imaće četiri objekta za korisnike i administrativnu zgradu za zaposlene.

Adaptacija objekata, na ukupnoj površini od oko 50 hiljada metara kvadratnih, realizuje se u dvije faze. Tokom prve faze biće rekonstruisana tri objekta (upravna zgrada i dva smještajna paviljona), dok će druga faza obuhvatiti rekonstrukciju preostala dva objekta za korisnike.

Prvu fazu finansira Regionalni stambeni program i smještaj će biti obezbjeđen za 104 raseljene osobe koje su devedestih godina došle u Crnu Goru, dok drugu fazu finansira država i u tim objektima biće mjesta za 104 pripadnika najstarije populacije.

Gradnja Doma za stare u Nikšiću jedan je od najvećih projekata odobrenih u okviru Regionalnog stambenog programa u Crnoj Gori.

Opština Nikšić oslobodila je izgradnju Doma naknada za komunalno opremanje, a Agencija za projektovanje i planiranje uradila je projektnu dokumentaciju. Za objekte nekadašnje kasarne, Vlada je početkom aprila 2015. godine dala saglasnost da budu ustupljeni Ministarstvu rada i socijalnog staranja za izgradnju Doma za stare.

Bonus video: