URA: Nova vlast će zaustaviti poharu i devastaciju šuma

Kažu da s obzirom na to da je bivša vlast koncesijama koje je dodjeljivala omogućila kontinuiranu poharu šuma, nova vlast će raditi na svim mogućim mehanizmima da taj proces spriječi, kao i da nadoknadi izgubljeno

4173 pregleda 882 reakcija 17 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Ovih dana ponovo svjedočimo devastaciji šumskog dobra od strane bahatih pojedinaca, i to ni manje ni više nego uz granicu Nacionalnog parka (NP) Durmitor, što je izričito zabranjeno, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Kažu da s obzirom na to da je bivša vlast koncesijama koje je dodjeljivala omogućila kontinuiranu poharu šuma, nova vlast će raditi na svim mogućim mehanizmima da taj proces spriječi, kao i da nadoknadi izgubljeno.

Iz ove partije podsjećaju da je UNESCO u svojim izvještajima takođe zabranio sječu unutar NP Durmitor, kao i u predjelima koji su uz samu granicu tog nacionalnog parka.

"Iako bi zabrane sa viših međunarodnih adresa trebalo da predstavljaju bitnu prepreku devastatorima šuma Crne Gore, to očito nije slučaj. Naprotiv, primjetno je koliko su se u posljednje vrijeme osilili u svojoj namjeri da, u zadnjem času, dokrajče ono što se dokrajčiti može. Zato će prvi zadatak nove Vlade biti da što prije formira komisiju čija će dužnost, osim da zabrani dalju sječu, biti i da kontroliše da se iz šuma izvlači samo ono što je do sada već posječeno. To, između ostalog, podrazumijeva i izradu detaljnog plana koji bi podrazumijevao racionalno i održivo gazdovanje šumskim blagom“, kazali su još iz URA-e.

Napominju i da će nova vlast preispitati sve dosadašnje ugovore o koncesijama.

"To je jedini način da borba ekoloških aktivista i savjesnih građana protiv uništavanja šuma, koja traje već duže vrijeme, dobije smisao. Do sada, oni nisu imali dovoljnu i potrebnu podršku od strane onih kojima je posao da zaštite sve prirodne potencijale Crne Gore, koja, iako blijedi na značaju zbog svega što se čini, ipak nosi titulu ekološke države. Učinićemo sve da to promijenimo i da zaštitimo naše šume”, zaključuju iz URA-e.

Bonus video: