"Nedopustivi mizogini napadi na Bratić, ali i neprihvatljivo da bude ministarka"

Nevladine organizacije poručuju da ostaju čvrsto pri tome da stavovi koje je Bratić iskazala ne samo da ne doprinose smanjenju mizoginije u Crnoj Gori, nego je ojačavaju

5968 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)

Mandatar Zdravko Krivokapić mora prestati da ignoriše utemeljene kritike javnosti ukoliko želi da demonstrira drugačiju demokratsku praksu od svojih prethodnika, saopšteno je iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje Kotor (ANIMA).

Navode da su se Krivokapiću obratili 12. novembra otvorenim pismom zbog problematičnih stavova profesorice Vesne Bratić koji je, kako ocjenjuju, diskvalifikuju za predloženu funkciju ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta.

"Stojimo pri našem zahtjevu i očekujemo da mandatar prestane ignorisati ovaj i slične utemeljene kritike javnosti ukoliko želi da demonstrira drugačiju demokratsku praksu od svojih prethodnika. Takođe, zbog učestalog nerazumijevanja i zloupotrebe ovog našeg obraćanja, od strane dijela crnogorske javnosti, cijenimo važnim naglasiti i da najoštrije osuđujemo napade na kandidatkinju Bratić po društvenim mrežama koji se odnose na njen lični život. Izrugivanje i posramljivanje kojem je izložena nema, niti može imati, bilo kakvo opravdanje i predstavlja brutalni mizogini napad na ličnost Bratić čija je jedina namjera da povrijedi, uvrijedi i ponizi", navodi se u saopštenju.

Ovi i ovakvi napadi, kako dodaju, ukazuju na izuzetno visok stepen mizoginije kojem su često izložene žene u javnoj sferi.

"Naime, ulaskom u javnu sferu žena u Crnoj Gori može da očekuje ovu vrstu nasilja, odnosno da bude izložena nemilosrdnim, seksističkim, primitivnim napadima koji targetiraju njen privatni život. Na žalost, takvi napadi kojima je sama Bratić izložena surovo demantuju njene stavove o položaju žene u crnogorskom društvu i podsjećaju da je jedini način da se ova neprihvatljiva praksa iskorijeni upravo obrazovanje o ljudskim pravima i osnovama feminističke teorije, kao i dosljedna primjena obavezujućih politika rodne ravnopravnosti i antidiskriminacionih zakona", dodaje se u saopštenju.

Iz Anime poručuju da ostaju čvrsto pri tome da stavovi koje je Bratić iskazala, a koji su bili predmet prethodnog reagovanja, ne samo da ne doprinose smanjenju mizoginije u Crnoj Gori, nego je ojačavaju.

"Da budemo jasne – obrazovanje o rodnoj ravnopravnosti, ženske studije i seksualno vaspitanje u školama smatramo nužnim uslovom oslobađanja društva od mizoginije. Ukoliko se ovo ne desi nastaviće se praksa proganjanjanja svake žene koja želi da se javno angažuje targetiranjem, zloupotrebom i posramljivanjem njenog privatnog života i ličnih opredjeljenja a protiv toga se dosljedno decenijama borimo", zaključuje se u saopštenju koje su, kako se navodi, podržali: Crnogorski ženski lobi Podgorica, Centar za ženska prava Podgorica, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Sigurna ženska kuća Podgorica, Prima Podgorica, SOS Nikšić, Liga glasača Nikšić, Bona fide Pljevlja, SPEKTRA Podgorica i Udruženje LGBT žena Stana.

Bonus video: