"Transforma Tivat" umjetnički oplemenjuje djelove javne infrasrukture

"TransformaTivat“ je priređen u sklopu manifestacije „Novembarski dani“ koja se održava u čast 21.novembra – Dana Opštine Tivat. Ovaj projekat koji je ideja tivatske Turističke organizacije, akcenat je stavio na lokalnu zajednicu i poboljšanje vizuelne estetike u susjedstvu

7996 pregleda 103 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

"TransformaTivat“ je naziv novog projekta Turističke organizacije najmanjeg bokeljskog grada, a koji je i zvanično predstabljen otvaranjem izložbe umjetničkih slika napravljenih na djelovima javne infrastrukture na gradskoj rivi i šetalištu Pine u Tivtu.

"TransformaTivat“ je priređen u sklopu manifestacije „Novembarski dani“ koja se održava u čast 21.novembra – Dana Opštine Tivat. Ovaj projekat koji je ideja tivatske Turističke organizacije, akcenat je stavio na lokalnu zajednicu i poboljšanje vizuelne estetike u susjedstvu.

Primarni cilj projekta je donijeti umjetnost na neočekivanim mjestima, gdje radovi umjetnika mogu unijeti radost u svakodnevnom životu ljudi. Tako su proteklih dana od od strane lokalnih umjetnika, oslikani ormarići za struju koji se nalaze na potezu od rive Pine do gradske lučice Kalimanj, pa su ti djelovi lokalne javne infrastrukture osim primarne, dobili i drugu namjenu - da uljepšaju grad i poboljšaju urbani pejzaž Tivta.

“Željeli smo da uradimo nešto što nema samo jednokratni karakter, a ujedno nam pomaže i u prostupanju međunarodnoj selekciji projekta “Green Destinations” (Zelene destinacije).

Stoga smo se odlučili da u saradnji sa likovnim umjetnicima iz Tivta, oslikamo i uljepšamo ormariće za struju koji se nalaze na najudarnijem dijelu gradskog šetališta na potezu od hotela “Pine” do lučice Kalimanj.

Zahvaljujem se umjetnicina koji su podržali ovu našu inicijativu i volonterski se uključili u nju da oslikaju ormariće: Jani Farkaš, Zoranu Kruti, Vladimiru Jovićeviću, Tanji Nikolić, Ivi Čelanović i Hani Mirkov. Do sada je oslikano pet ormarića, a uskoro će i Hana MIrkov to uraditi sa šestim ormarićem.”- kazala je direktorica TO Tivat Danica Banjević naglašavajući da su na taj način željeli ne samo uljepšati grad, nego i napraviti svojevrsnu malu novu turističku atrakciju u samom centru Tivta. U sklopu prijekta “TransfiormaTivat”, TO je publikovala i poseban info-letak u kojem se nalaze svi podaci o oslikanim djelima sa biografijama umjetnika koji su ih napravili, a to je sve prezentirano i na internet portalu TO Tivat.

Uskoro će sav taj materijal biti preveden i postavljen i na engleskom jeziku. “Svi ovi radovi predstavljaju i jedna vid društvenog aktivizma i svi su vođeni jednom univerzalnom idejom – da mi nismo sami na ovom svijetu, da svi mi svojim akcijama možemo da utičemo na životnu sredinu, na naš ekosistem, na zaštitu planete Zemlje i da kvalitet našeg života zavisi od očuvanosti ekosistema, te da smo putem mora i bića koja žive u njemu, a koja su osnovni motiv ovih umjetničkih djala, povezani sa čitavim svijetom” istakla je Banjević.

Objasnila je da je motive i temu “Biča iz mora” predložila Jana Farkaš što su svi ostali umjetnici prihvatili, a TO je nabavila sav materijal potreban za oslikavanje ormarića. Banjević je izrazila nadu da će slike napravljene akrilnim bojama potrajati i da će odoljeti kako atmosferskim uticajima, tako i jednom broju građana koji se inače, nesavjesno odnose prema javnoj infrastrukturi i mobilijaru.

Kako naglašavaju iz TO, “TransformaTivat” tura je vizuelni izlet putem kojeg stanovnici Tivta i gosti mogu istražiti uljepšane elektrenergetske kutije, koje se danas smatraju mini djelima javne umjetnosti. Ova tura je savršena za porodične aktivnosti, bicikliste i sve one koji uživaju u muralima, javnoj i uličnoj umjetnosti.

Bonus video: