Preporuka zamjenice obmudsmana: Policija da se snađe i kad nema mjesta

“Na osnovu sprovedenog ispitnog postupka i uvida u dokumentaciju i video-snimak, zaštitnik nije mogao utvrditi da su postupanjem policijskih službenika predmetnom prilikom, povrijeđena prava podnosioca pritužbe”, navodi se u mišljenju Perovićeve

2935 pregleda 2 komentar(a)
Policija ispred CB Podgorica 24. juna -, Foto: Savo Prelević
Policija ispred CB Podgorica 24. juna -, Foto: Savo Prelević

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Zdenka Perović dala je preporuku Upravi policije da u situacijama kada broj lica lišenih slobode prevazilazi kapacitete pritvorske jedinice, tim licima obezbijede potrebne uslove u drugim pritvorskim jedinicama.

Iz institucije zaštitnika saopšteno je da su formirali predmet na osnovu navoda iznijetih u “Vijestima“, a tiče se postupanja službenika policije prema osobama lišenim slobode na protestu ispred podgoričkog Centra bezbjednosti u drugoj polovini juna.

Jedan od njih je u pritužbi, između ostalog, naveo da je lišen slobode bez upotrebe sile, da je bio smješten u jednoj od prostorija CB Podgorica sa još 25 zadržanih lica i dva do četiri policijska službenika, da niko od svih njih nije imao zaštitne maske uprkos mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), da ga je ovakvo postupanje policijskih službenika izložilo povećanom riziku od koronavirusa...

Uvidom u video-snimak institucija zaštitnika je nesporno utvrdila da policijski službenici nisu nosili maske, a da su kao predstavnici UP bili u obavezi da poštuju propisane mjere.

Na snimku se vidi i podnosilac pritužbe koji nosi masku, ali je ona spuštena ispod brade.

“Na osnovu sprovedenog ispitnog postupka i uvida u dokumentaciju i video-snimak, zaštitnik nije mogao utvrditi da su postupanjem policijskih službenika predmetnom prilikom, povrijeđena prava podnosioca pritužbe”, navodi se u mišljenju Perovićeve.

On se žalio i da u prostoriji sa ostalim licima nije bio u mogućnosti da odspava i da nije imao ni stolicu za sjedenje.

Bonus video: