Herceg Novi: Epidemiološka situacija zabrinjavajuća, broj zaraženih porastao velikom brzinom

"Nivo lokalne transmisije je veoma visok, a broj hospitalizovanih građana i onih koji gube bitku protiv infekcije virusom kovid-19 sve je veći"

29733 pregleda 46 reakcija 11 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Herceg Novi
Sa sastanka, Foto: Opština Herceg Novi

Epidemiološka situacija u Herceg Novom je zabrinjavajuća i to zahtijeva ozbiljno i odgovorno postupanje svakog pojedinca, konstantovano je na današnjem sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

"Broj zaraženih porastao je velikom brzinom, nivo lokalne transmisije je veoma visok, a broj hospitalizovanih građana i onih koji gube bitku protiv infekcije virusom kovid-19 sve je veći", ističe se u saopštenju.

Opštinski tim donio je sledeće zaključke:

"Opština će uputiti Ministarstvu zdravlja Crne Gore inicijativu da razmotri formiranje kovid odjeljenja za pacijente koji imaju lakšu ili srednje tešku kliničku sliku u Opštoj bolnici Meljine ili u Institutu "Dr Simo Milošević".

Kako se moglo čuti, pacijenti iz Herceg Novog kojima je potrebno bolničko liječenje smještaju se u kovid bolnice u Kotoru ili Baru, a kapaciteti tih zdravstvenih ustanova su gotovo popunjeni.

Osim toga, vrijeme potrebno za transfer od Herceg Novog do najbliže kovid bolnice može igrati presudnu ulogu kada je u pitanju spašavanje ljudskih života.

Opština Herceg Novi i gradska preduzeća doniraće Domu zdravlja brze antigenske testove, kako bi se premostio period do okončanja procedure nabavke koju sprovodi državni Fond. Ovi testovi će biti besplatni za građane.

Takođe, lokalna uprava će u zavisnosti od potrebe pozvati ostale privredne subjekte koji posluju na teritoriji grada da, ukoliko su u mogućnosti, upute istu vrstu pomoći novskom Domu zdravlja.

Građani i privrednici se upućuju i upozoravaju da poštuju sve izrečene mjere za zaštitu zdravlja i spriječavanje širenja zaraznih bolesti, kako ne bi došlo do kažnjavanja.

Za nenošenje zaštitne maske i druga kršenja mjera nadležni organi će izricati kazne za fizička lica od 100 do 2.000 eura, dok kazne za pravna lica mogu biti od 2.000 do 20.000 eura, kako je propisano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kako je na sastanku konstatovano, građani poštuju naredbu zabrane izlaska iz mjesta stanovanja od 21 do 05 časova. S druge strane, veliki je broj onih koji ne poštuju naredbe o nošenju maski na otvorenom i u ugostiteljskim objektima, zbog čega će biti pooštrena kontrola poštovanja ovih odredbi.

Pozivaju se svi građani kojima je izrečena mjera samoizolacije da ne napuštaju mjesto stanovanja, te upozoravaju da će kontrole biti rigorozne i učestalije.

Služba zaštite i spašavanja nastaviće sa redovnom dezinfekcijom najfrekventnijih dijelova grada.

Svi privredni subjekti obavezuju sa da obavljaju dezinfekciju površina ispred svojih objekata, svakoga dana po završetku radnog vremena.

U skladu sa preporukom Ministarstva zdravlja, Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora Opštine Herceg Novi će tri puta dnevno, a po potrebi i češće, u trajanju od jedan sat, obilaziti grad i putem megafona upozoravati stanovnike na poštovanje mjera nošenja maske, držanja distance i redovnog pranja ruku", navodi se u saopštenju.

Bonus video: