Drašković: Grbović mi je otkaz dao zbog litija

Na video snimku, koji kruži društvenim mrežama, čuje se kako Drašković u razgovoru sa direktorom Sportskog centra, Predragom Ivanovićem, pita da li je, sada već bivši gradonačelnik Veselin Grbović naredio da ga "maknu“, a ovaj mu odgovara da to "nije nimalo prijatna stvar, da on nije učestvovao u tome, da se našao u nebranom grožđu” i da ima dopis od Grbovića kada se ne produžava ugovor, ne samo za Draškovića nego i za sve ostale

64186 pregleda 891 reakcija 108 komentar(a)
Drašković na jednoj od litija na kojima je aktivno učestvovao, Foto: Privatna arhiva
Drašković na jednoj od litija na kojima je aktivno učestvovao, Foto: Privatna arhiva

Selektor Bokserske reprezentacije Crne Gore i proslavljeni sportista Boško Drašković tvrdi da zbog učešća u litijama ne može da dobije stalni posao, kao i da mu ugovor nije produžen upravo iz tog razloga.

Na video snimku, koji kruži društvenim mrežama, čuje se kako Drašković u razgovoru sa direktorom Sportskog centra, Predragom Ivanovićem, pita da li je, sada već bivši gradonačelnik Veselin Grbović naredio da ga "maknu“, a ovaj mu odgovara da to "nije nimalo prijatna stvar, da on nije učestvovao u tome, da se našao u nebranom grožđu” i da ima dopis od Grbovića kada se ne produžava ugovor, ne samo za Draškovića nego i za sve ostale.

Ivanović
Ivanovićfoto: Svetlana Mandić

Na snimku koji je brzo postao viralan, Drašković kaže: "Izabrao sam Sportski jer me ne interesuje prosvjeta. Produžavali su mi, čekaj izbore i sad ide na revanšizam. Neće mu to valjati ništa“.

Drašković je 2018. godine diplomirao na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću, a prošle godine je odradio pripravnički u nikšićkom Sportskom centru (SC) gdje je, nakon isteka pripravničkog, nastavio da radi po ugovoru koji je istekao 16. novembra. "Nakon isteka pripravničkog nastavio sam, preko Agencije, da radim i držao sam školu boksa. Mogu slobodno reći da sam bio profitabilniji od pojedinih radnika koji su dobili rješenje za stalno. Nije me zaboljelo to što mi ugovor nijesu produžili, kao način na koji je to urađeno. Posljednjeg dana mandata predsjednika Opštine, Veselin Grbović je nazvao Sportski centar i rekao im da me maknu pod hitno i da mi kažu da je to on uradio. Nikada nijesam ništa loše uradio, ali izgleda da je moj jedini grijeh što sam učestvovao na litijama i da mi se zato sveti. Nijesam član nijedne partije, a učešće u litijama je bio moj lični stav prema donesenom Zakonu. U reprezentaciji imam boksera svih vjera, imam one koje sam doveo, koji su osvojili medalje, a država im se nije odužila. Mogu misliti kako prolaze obični građani, ako ovako prolazim ja koji sam najuspješniji sportski radnik. Kao selektor sam donio četiri medalje sa evropskih prvenstava, što nije crnogorski boks uradio za 50 godina unazad“, kazao je Drašković.

Grbović
Grbovićfoto: Luka Zeković

Ivanović je u odgovoru "Vijestima", kazao da je neprijatno iznenađen postupkom Boška Draškovića, s obzirom na to da ga je neovlašćeno snimao". "Posebno zbog činjenice da sam sa njim imao korektan lični i profesionalni odnos u kome ništa nije bilo tajno, tako da nije ni postojala nikakva potreba za tajnim snimanjem. Jedino što mogu dati kao komentar na vaša pitanja je da je Sportski centar Nikšić, kao poslodavac korisnik, u slučaju Boška Draškovića, u potpunosti postupio u skladu sa zakonskom regulativom. Napominjem, da je JP Sportski centar Nikšić preduzeće čiji je osnivač Opština Nikšić, kao i da je korisnik budžeta Opštine Nikšić i bez njene saglasnosti niti može da prima, niti da otpušta radnike“, piše u odgovoru direktora SC-a "Vijestima".

Ivanović se poziva na Grbovićev dopis iz februara 2014. godine u kome stoji, imajući u vidu da je Opština osnivač Sportskog centra, da ne mogu bez saglasnosti osnivača da vrše prijem lica u radni odnos, "bilo po osnovu odrađivanja pripravničkog staža, ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, ili u stalni radni odnos".

foto: Svetlana Mandić

Drašković je redovno učestvovao na litijama, a nosio je i časni krst. Kao kapiten bokserske reprezentacije godinama je predstavljao Crnu Goru na brojnim međunarodnim takmičenjima.

Ostaće upamćen kao jedan od najistaknutijih boksera u istoriji olimpijskog boksa u Crnoj Gori.

Dobitnik je i najvećeg priznanja Nikšića, Nagrade oslobođenja, koju je dobio 2009. godine kada je osvojio zlatnu medalju na Mediteranskim igrama. Poznat je i kao veliki humanitarac pa je njegov oproštajni meč bio u sklopu humanitarne bokserske revije “Posljednji udarac za Sofiju”, kada je sav prihod od prodatih ulaznica biti namijenjen za liječenje oboljele sugrađanke, četvorogodišnje Sofije Šušić, koja boluje od rijetke bolesti.

Učestvovao je i u “Dnevnici” gdje je, opet, prikupljao novac za Sofijino liječenje.

Emotivno sam reagovao kada sam vidio da mi se svete

Na snimku se čuje da Drašković, nakon što je tražio od Ivanovića da pozove tadašnjeg predsjednika Opštine, sa Grbovićem razgovara, vrijeđa ga i pita "da li mu se to sveti".

„Problem je u tome što se moramo držati obećanja“, čuje se na snimku kako govori Grbović.

"Kojeg obećanja? O čemu smo pričali. Trebao mi je posao. Bio sam na pripravničkom, produženo, sad hoćeš da se svetiš. Koja su bila obećanja? Na koju smo temu pričali, jesam li posao obavljao kako treba? Ne ističe ugovor. Hoćeš revanšizam“, pitao je Drašković Grbovića koji mu odgovara da nema revanšizma već da mu ugovor ističe.

Nakon toga, Drašković je nastavio sa salvama uvreda i prijetnjama Grboviću.

"Emotivno sam reagovao. Nije mi bila namjera da nikoga vrijeđam, niti da prijetim, ali iznervirao sam se kada sam vidio šta mi rade i kako mi se svete, iako to ničim nijesam zaslužio“, kazao je Drašković.

Bonus video: