Ambasada Italije: Direktori italijanske i crnogorske policije potpisali Memorandum o jačanju saradnje

Kako su naveli, Memorandum ima za cilj učvršćivanje međusobne saradnje u oblastima upravljanja granicama i borbe protiv neregularnih migracionih tokova i s tim povezane ilegalne trgovine, što je vec zabilježilo uspješne rezultate u periodu važenja prvog Memoranduma u toj oblasti, potpisanog u gradu Brindizi u oktobru 2018. godine

6482 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Direktori italijanske i crnogorske policije su, u svijetlu trenutne pandemije koja spriječava putovanja i međunarodne kontakte, “na daljinu” potpisali novi "Memorandum o razumjevanju za jačanje saradnje u borbi neregularnoj imigraciji i krijumčarenju migranata, i morskim putem“, saopšteno je iz Ambasade Italije.

Kako su naveli, Memorandum ima za cilj učvršćivanje međusobne saradnje u oblastima upravljanja granicama i borbe protiv neregularnih migracionih tokova i s tim povezane ilegalne trgovine, što je vec zabilježilo uspješne rezultate u periodu važenja prvog Memoranduma u toj oblasti, potpisanog u gradu Brindizi u oktobru 2018. godine.

Među glavnim sredstvima putem kojih će se ojačati saradnja u sprovođenju zakona su zajedničke patrolne operacije, upotreba znanja stručnjaka, savjetovanje, pružanje tehničke pomoci i obuka pripadnika policije Crne Gore, kao i jačanje razmjene informacija strateške i taktičke prirode, pogotovo onih razmjena koje se tiču neregularnih migracionih tokova, korišcenih ruta, korišcenih prevoznih sredstava, uključenih lica, kriminalnih grupa i njihov modus operandi, kazali su iz Ambasade.

Kako su dodali, ambasador Italije u Crnoj Gori Lula Zelioli izrazio je veliko zadovoljstvo direktoru Uprave policije Crne Gore, Veselinu Veljoviću zbog potpisivanja novog važnog Memoranduma i efikasnog rada na podizanju na novi nivo saradnje sa Italijanskim policijiskim snagama u zajedničkom cilju borbe protiv kriminala.

"Italija je već donirala Crnoj Gori dva glisera koja je prethodno koristila italijanska finasijska policija “Guardia di Financa”, a od 1. oktobra 2020.godine u toku je misija tehničke pomoći koju "Guardia di Financa" takođe pruža crnogorskoj graničnoj policiji u Baru. Zahvaljujući novom Memorandumu, osoblje iz Odjeljenja za javnu bezbjednost italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova biće angažovani u Crnoj Gori, kako bi se dalje ojačala bilateralna saradnja policijskih snaga dvije države", navodi se u saopštenju Ambasade.

Bonus video: