Mitrović: Bavićemo se razvojem ekološke odgovornosti i ekološke etike

Mitrović je kazao i da je razvoj Crne Gore kao ekološke države u pravom smislu osnovni koncept buduće Vlade. Da je tako, kako je rekao, ukazuje i sam naziv budućeg resora, koji ispred prostornog planiranja ima riječ “ekologija”

24541 pregleda 41 reakcija 13 komentar(a)
Mitrović, Foto: Luka Zeković
Mitrović, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma primarno će se baviti razvojem ekološke odgovornosti i ekološke etike, poručio je kandidat za ministra profesor na Arhitektonskom fakultetu Ratko Mitrović.

On je jedan od učesnika nacionalne konferencije “Obnavljanje ideje: Crna Gora – ekološka država”, koju je organizovala Građanska alijansa.

Mitrović je kazao i da je razvoj Crne Gore kao ekološke države u pravom smislu osnovni koncept buduće Vlade. Da je tako, kako je rekao, ukazuje i sam naziv budućeg resora, koji ispred prostornog planiranja ima riječ “ekologija”.

Obraćajući se, pored ostalih, i učesnicima iz civilnog sektora, on je kazao da budući resor ima jednake ciljeve.

“Treba da vidimo kako da zajedno postignemo taj cilj. Vi imate predstavnike u NVO, pa da formiramo jedno tijelo i jednom u 15 dana pregledamo dokumentaciju, trenutno se radi Prostorni plan Crne Gore, generalni planovi regulacije za jug, sjever i centralni dio... da to prođe i kroz vaš filter”, rekao je on.

Dodao je i da je saradnja sa NVO neophodna jer kadra nema dovoljno.

Rekao je i da svi moraju da rade na obrazovanju – na svim nivoima.

“Vi nemate nijedan predmet koji je iole vezan za ekologiju... da utičemo na nastavne planove i programe”, rekao je Mitrović, dodajući da uz obrazovanje, treba raditi i na sistemu nadzora.

Kazao je i da se u taj proces moraju uključiti i svi resori buduće Vlade.

Bonus video: