U Opštini Pljevlja ponovo zapošljavaju po ugovoru o djelu

Za isplatu bruto zarada zaposlenih planirano je 2,86 miliona eura

9414 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja, u kojoj je na vlasti DPS sa koalicionim partnerima, i naredne godine izdvojiće 151.000 eura za zapošljavanje po ugovoru o djelu, uprkos nagomilanim finansijskim obavezama Opštine.

Taj iznos je planiran u Nacrtu budžeta Opštine Pljevlja za narednu godinu koji će biti na javnoj raspravi do 27. novembra.

Ove godine za zapošljavanje po ugovoru o djelu u budžetu je planirano 140.000 eura, dok je prošle godine za te namjene izdvojeno 196.000 eura. Iz opozicije optužuju vlast da zloupotrebljava institute ugovora o djelu za partijsko zapošljavanje i pozivaju nadležne da ispitaju da li se sve radi po zakonu.

U analitičkoj kartici koju je lokalna uprava bila u obavezi da objavljuje sedmično na sajtu nakon raspisivanja parlamentarnih izbora, navedeno je da je tokom juna u Opštini Pljevlja po ugovoru o djelu radilo pedeset građana.

Većina njih za taj mjesec dobila je 220 eura, a manjem broju isplaćeno je 450, odnosno 380 i 280 eura. S obzirom na iznos koji je opredijeljen za narednu godinu, Opština planira da na ovaj način uposli pedesetak građana.

Za odbornika Demokrata Nikolu Rovčanina nema dileme da se ugovor o djelu koristi za partijsko zapošljavanje.

“Pošto realnih potreba nema i kako Opština ne može dobiti zeleno svjetlo od Ministarstva finansija, onda se koristi zaobilazna metoda i grubo zloupotrebljava ugovor o djelu u političke svrhe”, rekao je Rovčanin.

Od 19,2 miliona koliko je planiran ovogodišnji budžet za isplatu bruto zarada zaposlenih koji rade u lokalnoj upravi planirano je da se izdvoji 2,86 miliona eura.

Za kapitalne investicije planirana je nešto manje od trećine budžeta,6,9 miliona eura.

Najviše novca 816.000 eura planirano je za upravljanje sistemom za preradu otpadnih voda i za izgradnju postrojenja za preradu pitke vode Bogiševac 490.000 eura.

Oko 350.000 eura opredijeljeno je za nabavku mehanizacije za potrebe preduzeća čiji je osnivač Opština Pljevlja, a u putnu infrastrukturu biće uloženo 410.000 eura.

Za uređenje korita rijeke Ćehotine u gradskom području izdvojiće 300.000 eura a za adaptaciju zgrade Opštine 100.000 eura.

U rekonstrukciju glavnog cjevovoda Pliješ-Grad Opština će naredne godine uložiti 320.000 eura, a 120.000 u rekonstrukciju postrojenja za preradu pitke vode Pliješ.

Najviše novca Opština planira da prihoduje od poreza 6,7 miliona eura i 4,2 miliona od naknada.

Iz Egalizacionog fonda Opština Pljevlja planira da naredne godine prihoduje 3,1 milion eura.

Egalizacioni fond je jedan od načina finansiranja siromašnijih opština, odnosno mehanizam kojim se vrši ujednačavanje njihovog finansiranja, kako bi svaka lokalna samouprava bila u stanju da pruža jednaki (ili približno jednaki) kvalitet usluga stanovništvu.

Bonus video: