Na Bjelasici zasađene sadnice smrče u okviru projekta „Šume sjevera – bogatstvo i odgovornost“

„U okviru projekta, započeto je i snimanje kratkog edukativnog filma o problemima izazivanja šumskih požara, zaštite šuma, važnosti pošumljavanja", najavljuju iz NVO Natura

2844 pregleda 20 reakcija 3 komentar(a)
Zasađene sadnice smrče, Foto: NVO Natura
Zasađene sadnice smrče, Foto: NVO Natura

Akciju pošumljavanje prostora dijela Bjelasice sadnicama smrče, juče je organizovala NVO Natura, u saradnji sa Upravom Upravom za šume, kolašinskim Sekretarijatom zaštite životne sredine, Ski centrom 1600 i NVO Sinjavinski maraton.

„Sadnice smrče su posađene u neposrednoj blizini ski centra 1600 i katuna Vranjak. Ta akcija je dio projekta „Šume sjevera – bogatstvo i odgovornost“ koji NVO Natura realizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.Cilj projekta je doprinos održivom gazdovanju šumama na sjeveru Crne gore kao i povećanje nivoa znanja i svijesti lokalne zajednice o značaju očuvanju šuma i zaštiti od požara”, kazao Mikan Medenica iz NVO Natura.

Pored jučerašnje akcije, podsjeća on, realizovala akciju prikupljanja dvije tone šišarki četinara koje su predate rasadniku u Kolašinu, kojim gazduje Uprava za šume.

Šišarke su sakupljene sa teritorija opština Plav, Pljevlja, Žabljak i Kolašin. U daljem tretmanu u rasadniku, objašnjava Medenica, iz šišarki će biti izdvojeno sjeme koje će služiti za proizvodnju sadnica četinara u narednom periodu.

foto: NVO Natura

„U okviru projekta, započeto je i snimanje kratkog edukativnog filma o problemima izazivanja šumskih požara, zaštite šuma, važnosti pošumljavanja.Planirane su i edukativne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola o uzgoju i zaštiti šumskog fonda sa akcentom na zaštitu šuma od požara i one će se realizovati kada to bude moguće zbog situacije izazvane korona virusom. Biće odštampan i edukativni liflet na temu zaštite šuma koji će biti podijeljen učenicima i građanima“, najavljuju iz NVO Natura.

Bonus video: