Ambasada Srbije: Irinej do posljednjeg daha predano služio Crkvi i narodu

Srpski narod je, kako se navodi u saopštenju, izgubio ne samo svog duhovnog pastira, već veliku i istorijsku ličnost, koja je obilježila "vrlo tešku deceniju" za srpski narod, crkvu i državu

7684 pregleda 33 reakcija 11 komentar(a)
Patrijarh Irinej na Cetinju 2010., Foto: Savo Prelević
Patrijarh Irinej na Cetinju 2010., Foto: Savo Prelević

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović uputio je saučešće arhirijerima, sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve i vjernicima u Srbiji i Crnoj Gori, kao i širom svijeta, povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Srpski narod je, kako se navodi u saopštenju Ambasade, izgubio ne samo svog duhovnog pastira, već veliku i istorijsku ličnost, koja je obilježila "vrlo tešku deceniju" za srpski narod, crkvu i državu.

"Njegova Svetost je izgubila borbu sa opakom bolešću, koja je kao nijedna pre, celokupnu ljudsku civilizaciju uvela u krizu i tela i duha. Do posljednjeg svoga daha predano je služio Crkvi i narodu, ne odstupajući ni malo, svjestan da zbog svojih dubokih godina i narušenog zdravlja rizikuje i sopstveni život. To je, nedavno pokazao kada je uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji odlučio da se, zajedno sa braćom arhirijerima i vernim narodom, dostojno oprosti i isprati svoga brata u Hristu i službi-blaženog spomena mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Srpski narod izgubio je ne samo svog duhovnog pastira, već veliku ličnost, istorijsku ličnost, koja je obilježila jednu deceniju, vrlo tešku za srpski narod, crkvu i državu. Vrijeme koje je pred nama, sudiće o djelima i životu blaženopočivšeg patrijarha Irineja i posvjedočiće značaj i ulogu koju je imao u periodu kada je Srpska pravoslavna crkva obilježila 1700 godina Milanskog edikta, 800 godina autokefalnosti SPC, 8 vjekova Đurđevih stupova, 6 vjekova Manasije, i što je najznačajnije završetka monumentalnog Hrama Svetog Save - koji za sve Srbe ima značaj jerusalimskog hrama, koji nas okuplja, sabira i ujedinjava", stoji u saopštenju.

Zato nije slučajno, dodaje se, što će upravo Irinej biti prvi srpski patrijarh koji će biti sahranjen u kripti Hrama Svetoga Save, gdje će se ubuduće sahranjivati svi srpski patrijarsi.

"Na taj način on je, kao završni kamen duhovnog mozaika i osvećenja Hrama Svetog Save, ugradio i sebe samog u ovaj hram. Svojim boravkom u Ostroškoj svetinji, kao upravnik monaške škole u teškim vremenima pokazao je veliku ljubav i vjeru, kada je ona bila najpotrebnija Crnoj Gori. To je svjedočio i svakim svojim boravkom i posjetom svom narodu i Crkvi u Crnoj Gori, u koju je rado dolazio, i u koju je uvijek priman sa velikom hristolikom radošću i ljubavlju i porukom vjernog naroda i Crkve blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje. Ostao je veran Svetolazarevskom zavjetu i radostan odlazi u naručje Svetom Savi ispunjenog amaneta Hrama Svetog Save. U ime diplomatsko-konzularnog osoblja Ambasade i Generalnog konzulata Republike Srbije u Crnoj Gori, kao i u svoje lično ime, izražavam najiskrenije saučešće arhirijerima, sveštenstvu i monaštvu Srpske pravoslavne crkve i vjernom narodu u Republici Srbiji, i Crnoj Gori kao i svuda u rasijanju, na gubitku svog prvojerarha i uz ogroman osjećaj tuge i molitvene želje da Gospod upokoji usnulog patrijarha našeg Irineja i podari mu Carstvo Nebesko. I zato su nam u ovom danu velikog gubitka i žalosti više nego ikada potrebni sloga, jedinstvo i zajedništvo. Vječan ti spomen Svetosti i hvala Vam na svemu što ste učinili za srpski narod Crkvu i Državu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: