Dogovor prekršen, turizam će biti uništen

Oštra reakcija na odluku Vlade da favorizuju skijališta u izgradnji Žarski i Cmiljača i skijalištu Savin kuk oduzme već nabavljenu opremu za rekonstrukciju žičare, iako je dogovoreno suprotno

14531 pregleda 11 komentar(a)
Savin kuk, Foto: Vijesti
Savin kuk, Foto: Vijesti

Koalicija za održivi razvoj (KOR) i Turističko udruženje Žabljaka upozoril su da bi skijalište Savin kuk na Žabljaku za veoma kratko vrijeme moglo da doživi sudbinu skijališta Štuoc i Javorovača, i pozvala Vladu da hitno obustavi sprovođenje svojih odluka od 5. i 9. novembra kojima su, kako tvrde, iznevjerili prethodne dogovore, a kojima favorizuju skijališta u izgradnji Žarski i Cmiljača, na teritoriji opština Mojkovac i Bijelo Polje.

Iako je još u julu sa Vladom dogovoreno da se rekonstruiše skijalište, iz Vlade je, nakon sjednica od 5. i 9. novembra, saopšteno da širenja skijaške infrastrukture na skijalištu Savin kuk neće biti, jer to u direktnoj suprotnosti sa preporukama UNESCO-a. Iz Turističkog udruženja i Udruženja građana “Dalje nećeš moći”, koja je članica KOR-a, kažu da to nije tačno.

“U obavezi smo da upoznamo javnost sa zaključcima sastanka održanog dana 4. jula, kom su prisustvovali predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević, ministar kulture Aleksandar Bogdanović, sekretarka Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO-om Milica Nikolić, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Damir Davidović, Maja Delić iz Uprave za javne radove, inženjer Miljan Gogić ispred firme Novi Volvox, Jevto Eraković, koordinator za izbore 2020. godine opštine Žabljak, Milutin Tomić, direktor skijališta Savin kuk, predstavnici Ministarstva ekonomije i cjelokupne privrede grada Žabljaka. Nakon objavljivanja izvještaja UNESCO/IUCN misije iz 2020. godine, u kojima se odobrava rekonstrukcija postojećih žičara na lokalitetu Savin kuk, ali ne i proširenje njihovih kapaciteta u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka, koji je i bio tema sastanka, donesen je jedinstven zaključak da je potrebno izvršiti preprojektovanje već nabavljene žičare, a potom i izvršiti zamjenu postojeće koja je stara više od 30 godina, sa čim je inženjer Gogić bio saglasan”, kazali su iz Udruženja građana “Dalje nećeš moći”.

Oni su naveli da, umjesto realizacije postignutog dogovora, Vlada donosi odluku 5. i 9. novembra 2020. godine bez održavanja sjednica, i usvaja predlog o raskidu ugovora zaključenog između Ministarstva održivog razvoja i turizma - Direkcija javnih radova kao naručioca i firme Novi Volvox kao izvođača za usluge projektovanja i izvođenja radova na izgradnji šestosjedne žičare i četiri kilometra ski-staza na lokaciji Savin kuk, sa predlogom da se nabavljene instalacije žičare za potrebe skijališta Savin kuk iskoriste za spajanje ski-centara u izgradnji Žarski i Cmiljača.

Iz Vlade je, nakon sjednica od 5. i 9. novembra, saopšteno da širenja skijaške infrastrukture na skijalištu Savin kuk neće biti, jer bi to bilo u direktnoj suprotnosti sa preporukama UNESCO-a i ozbiljno dovela u pitanje međunarodnu zaštitu koju uživa NP “Durmitor”.

U Informaciji je navedeno da je u postupku realizacije i ispunjenja ugovornih obaveza, izvođač radova Novi Volvox nabavio šestosjednu žičaru proizvođača “Leitner” i sklopove instalacije, ali je planove potrebno promijeniti u skladu sa Izvještajem Misije UNESCO-a u vezi sa dobrom svjetske baštine “Nacionalni park Durmitor”.

“S obzirom na to da bi svaka dalja intervencija u zaštićenom području, odnosno investicija u pravcu širenja skijaške infrastrukture na skijalištu ‘Savin kuk’ na Žabljaku bila u direktnoj suprotnosti sa preporukama UNESCO-a i ozbiljno dovela u pitanje međunarodnu zaštitu koju uživa Nacionalni park Durmitor, ‘Skijališta Crne Gore’ d.o.o. Mojkovac su predmetnim dopisom predložila da se prema tehničkim specifikacijama nabavljene instalacije žičare za potrebe skijališta Savin kuk izvrši preprojektovanje i ista iskoristi za spajanje ski centara u izgradnji Žarski i Cmiljača”, saopšteno je iz Vlade.

Nakon toga, iz KOR-a su naveli da su iznenađeni takvom odlukom Vlade i stavom predstavnika Opštine Žabljak da su saglasni sa “ishitrenim potezima nadležnih institucija (Vlade, MORT-a, JP NPCG, NP Durmitor), te i dalje insistiraju na opravdavanju svih prethodno donijetih, a neprimjerenih odluka koje su vodile ka devastaciji NP “Durmitor”, sa akcentom na odvođenje vode iz Modrog jezera, kao i izgradnji šestosjedne žičare na lokalitetu Panalj”.

“Poznata su upozorenja naučne javnosti na činjenicu da će iz godine u godinu zbog uticaja klimatskih promjena biti sve manje sniježnih padavina, te je stručan odabir adekvatne lokacije za izgradnju ski-centara više nego presudan za njihovu ekonomsku opravdanost. Shodno tome, donositi odluku o preusmjeravanju žičare, bez javne rasprave na tu temu i učešća struke na njoj, je krajnje neprincipijelno, da ne upotrebimo riječ - bahato. Tim činom preusmjeravanja sporne žičare na lokaciju gdje nije planirana do sada, Durmitor bi nastavio negativan trend razvoja, što bi doprinijelo daljem iseljavanju stanovništva ovog područja, sa svim posljedicama koje bi uslijedile. Svjedoci smo da bi sudbina skijališta Štuoc i Javorovača za veoma kratko vrijeme mogla zadesiti i skijalište Savin kuk, te biste na taj način, svojim neprimjerenim odlukama, zapečatili sudbinu durmitorskog zimskog turizma”.

Nenamjenski troše 11 miliona eura poreskih obveznika

“Jednostavno je neobjašnjivo da odlazeća Vlada činom odustajanja od izgradnje žičare na Durmitoru namjerava da u formi kazne za neposlušnost sankcioniše građane Žabljaka, umjesto da ih nagradi za njihovo uspješno djelovanje u zaštiti i očuvanju NP Durmitor sprečavanjem devastacije usljed koruptivnih radnji nesavjesnih pojedinaca, te za očuvanje statusa NP ‘Durmitor’ na UNESCO listi svjetske baštine, koje su građani Žabljaka i okoline svojim zalaganjem izvojevali. Ukoliko bi nabavljena oprema bila postavljena na neki drugi lokalitet, umjesto da se iskoristi za rekonstrukciju žičare na Savinom kuku ili Malom Štuocu, nenamjenskim trošenjem više od 11 miliona eura novca poreskih obveznika, došlo bi do grube zloupotrebe ovlaštenja od strane Vlade, ali i nosioca lokalne vlasti”, naveli su iz Udruženja.

Bonus video: