Komnenović: Tivćanima ni u teškim okolnostima ne manjka hrabrosti i slobodarskog duha

Na platou ispred zgrade Opštine, gradonačelnik Komnenović u prisustvu predsjednika lokalnog parlamenta Andrije Petkovića i potpredsjednika Opštine Gorana Božovića, predao državnu zastavu tivatskom odredu Bokeljske mornarice, a kruna proslave Dana Opštine bila je svečanost uručenja nagrada grada Tivta najboljim ovogodišnjim studentima

7588 pregleda 3 komentar(a)
Sa proslave Dana opštine, Foto: Siniša Luković
Sa proslave Dana opštine, Foto: Siniša Luković

Bez uobilajene svečane sjednice lokalnog parlamenta, defilea mažoretki, gradske muzike i kola Bokeljske mornarice na Pinima, zbog složene epidemiološke situacije i velikog broja inficiranih koronavirusom, Tivćani su danas obilježili 21. novembar – Dan Opštine.

Iako to nije direktno povezano sa koronavirusom, i Mornarica VCG se potrudila da umanji današnju svečanost u Tivtu jer je dan ranije, školski brod „Jadran“ koji je zvanični povratim Opštine Tivat i koji je do sada bio dio svake ovakve gradske proslave, uklonila sa njegovog stalnog veza na tivatskoj rivi Pine i poslala za Bar.

Predaja zastave
Predaja zastavefoto: Siniša Luković

Svečanost dana Optine Tivat, prva nakon što se u gradu na izborima 30.avgusta promijenila dugogodišnja DPS vlast, počela je polaganjem vijenaca na spomenik Palim borcima na mjestu gdje je nekad bio objekat stare škole. Vijence su zajedno položile delegacija Opštine predvođena predsjednikom Željkom Komnenovićem, OBNOR-a i Bokeljske mornarice, uz počasnu stražu dvojice pripadnika Mornarice VCG. Vijenac na spomenik potom je pološila i delegacija OO SDP Tivta predvođena predsjednikom lokalnog odbora te partije Aleksandrom Đurovićem.

Na platou ispred zgrade Opštine, gradonačelnik Komnenović u prisustvu predsjednika lokalnog parlamenta Andrije Petkovića i potpredsjednika Opštine Gorana Božovića, predao državnu zastavu tivatskom odredu Bokeljske mornarice, a kruna proslave Dana Opštine bila je svečanost uručenja nagrada grada Tivta najboljim ovogodišnjim studentima.

Dodjela nagrada studentima
Dodjela nagrada studentimafoto: Siniša Luković

Gradonačelnik Komnenović je prigodne plakete i novčani iznos u visini od jedne prosječne plate u Crnoj Gori uručio studentima Petru Popadiću, Valeriji Vuksanović, Tamari Đukić, Jovani Ivanović, Dijani Malinić i Milici Šćepanović koji su svi diplomirali na različitim fakultetima u zemlji i inostranstvu sa prosječnom ocjenom većom od 9,5.

Istakavši da Opština Tivat dodjelom nagrada najboljim studentima dokazuje svoju opredijeljenost da ulaže u znanje i zalagnje, odnosno radne i talentovane ljude, Komnenović je poručio da je namjera aktuelne lokalne vlasti da svim mladim Tivćanima koji studiraju i postižu slične velike uspjehe u obrazovanju, pruži jasnu perspektivu za napredak, rad i život u svom gradu, ane da je oni traže negdje u inostranstvu.

"Želimo da vi i drugi mladi Tivćani slični vama, ovdje imaju priliku da daju svoj doprinos daljem razvoju sopstvenog grada i njegovoj budućnosti. Ne želimo da u tome više presuđuju nikakve partijske knjižice kao do sada, jer je vaša partisjak knjižica vaš indeks prepun najboljih ocjena na ispitima. Pozivam vas da svojim znanjima i sposobnostima pomognete i doprinesete svom gradu da on bude uspješan i grad jednakih prilika za sve njegove žitelje", poručio je Komnenović dok se u ime nagrađenih, zahvalila Milica Šćepanović.

Polaganje vijenaca
Polaganje vijenacafoto: Siniša Luković

Čestitajući putem PR službe lokalne uprave sugrađanima Dan Opštine Tivat jer to nije mogao uraditi na za ovakve prilike uobilajenoj svečanoj sjednici lokalnog parlamenta, gradonačelnik Komnenović je istakao da se 21.novembar slavi u sjećanje na dan kada je Tivat oslobođen od okupatora u Drugom svjetskom ratu, u suton jednog od najvećih svjetskih sukoba.

“Od tada, pa do danas, uvjerili smo se, Tivćanima ne manjka hrabrosti i slobodarskog duha. Čuvajmo taj plamen i za generacije koje dolaze. Iskreno se nadam da će nam naredna godina, donijeti prijeko potrebno rješenje epidemiološke krize izazvane koronavirusom - kako bismo se vratili uobičajenim životnim tokovima, kako bismo ponovo osjetili sigurnost, kako bismo što prije dočekali kraj narastajuće ekonomske krize. Dragi Tivćani, želim da naredni 21. novembar dočekamo u zdravlju, u slozi, društvenoj i finansijskoj stabilnosti, svjedočeći prosperitetu našeg grada i boljem životu svih nas. Čestitam i onim sugrađanima koji slave Aranđelovdan i Gospu od zdravlja", naveo je Komnenović.

“21. novembar je dan kada je narod Tivta uklonio najveće zlo 20. vijeka, fašizam. Danas se suočavamo sa novim izazovima, ali nikako ne smijemo da zaboravimo tu prošlost u kojoj su naši preci žrtvovali sve, za nas, da bi bili onakvi kakvi jesmo. Suočavamo se sa problemima, suočavamo se sa epidemijom koronavirusa, suočavamo se sa nedostatkom novca, ali ipak moramo uvijek da se sjetimo kako je bilo njima. Na ovogodišnjoj proslavi nažalost nećemo biti u prilici da gledamo i slušamo kolo Bokeljske mornarice, ali vjerujem da smo sada u ovim teškim vremenima svi mi, prepoznali bogatstvo koje multikonfesionalnost i multietničnost Tivta nudi. I kažem nećemo slušati Bokeljsko kolo, ali ovu čestitku ne mogu da završim nikako drugačije nego jednom zajedničkom porukom za sve nas, ma koje vjere i ma koje nacije bili:

“Uljezimo svi u kolo, rukama ruke pružimo,

pokažimo svima okolo da slogu bratsku vriježimo.

Zapjevajmo uz prigodu i mi ko naši đedovi,

da u rodu, ne zaludu, jedne smo majke sinovi", poručio je sugrađanima predsjednik SO Tivat Andrija Petković.

Bonus video: